Читај ми!

Борис Њемцов, лидер руске опозиције, убијен у Москви

Руски опозициони лидер Борис Њемцов убијен у центру Москве, недалеко од Црвеног трга, јавља "Раша тудеј".

На Њемцова је пуцала непозната особа из аутомобила, а погођен је са четири хица, потврдила је руска влада, јавља Интерфакс.

Како јављају агенције, Њемцов је шетао са једном женом близу Кремља, када је неколико људи изашло из аутомобила и пуцало на њега.

"У овом тренутку тим истражитеља Министарства ради на месту убиства а испитују се и сведоци тог злочина. Саслушава се у градској полицији и девојка која је била са Њемцовом. Чинимо све што је могуће да бисмо идентификовали починиоце злочина. На месту убиства су министар унутрашњих послова Русије и први човек московске полиције", каже портпаролка московског МУП-а Јелена Алексејева.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков каже да је Владимир Путин одмах обавештен о убиству Њемцова, јавља Раша тудеј.

"Путин сматра да ово брутално убиство има све знаке нарученог убиства", каже Песков.

Владимир Путин је изразио саучешће породици Бориса Њемцова.

Борис Њемцов је убијен дан пре опозиционог марша у Москви, који је активно промовисао.

У последњем твиту, Њемцов је апеловао на уједињење подељене руске опозиције на планираном маршу у недељу.

"Ако подржавате крај руског рата са Украјином, ако подржавате крај Путинове агресије, дођите 1. марта на Пролећни марш", поручио је Њемцов.

Борис Њемцов је рођен 9. октобра 1958. године у Сочију. Један је од оснивача и лидера партије Солидарност, потпредседник политичке партије Републиканска партија Русије – Партија народне слободе и члан Координационог савета руске опозиције.

Сајт Спутњик наводи да је Борис Њемцов од 1991. до 1997. године био је губернатор у Нижњегородској области. Затим је радио у Влади Русије, био на функцији министра енергетике (1997) и први заменик председника Владе (1997–1998. године). У исто време био је и члан Савета безбедности Руске Федерације.

Након 2003. године Борис Њемцов се бавио бизнисом и био је спољни саветник председника Украјине.

Године 2008. био је један од иницијатора формирања опозиционог демократског покрета. Од 2012. године је копредседник политичке партије Републиканска партија Русије – Партија народне слободе.

Када је на власт дошао Владимир Путин, Њемцов је постао опозиционар.

У саопштењу из Беле куће председник Барак Обама позвао је руске власти да спроведу брзу, непристрасну и отворену истрагу о околностима тог убиства и осигурају да одговорни буду кажњени.

Обама је навео и да је Русија изгубила једног од најпосвећенијих и најелоквентнијих заштитника грађанских права.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво