Курди протерали џихадисте из Кобанеa

Курдске снаге протерале су џихадисте Исламске државе из сиријског града Кобане после четири месеца борбе на том подручју, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права.

Сиријска опсерваторија за људска права и високи курдски званичник Идрис Насан рекли су да је то значајна победа за курдске борце, али и међународну коалицију предвођену САД, као и да се сада воде само спорадичне борбе на источним крајевима Кобанеа, преноси Танјуг.

"Исламска држава је на ивици пораза", рекао је Насан, који је додао да је одбрана џихадиста срушена и да екстремистички борци беже.

Џихадисти су у септембру заузели скоро 300 курдских села недалеко од Кобанеа и успели су да окупирају скоро пола града.

На десетине хиљада избеглица прешло је у суседну Турску.

Ваздушни напади међународне коалиције на положаје џихадиста започели су 23. септембра.

Више од 80 одсто ваздушних удара у Сирији изведено је у и око Кобанеа.

Ваздушни удари су интензивирани последњих неколико дана, што је допринело да курдски борци задају завршни ударац џихадистима на јужним и источним подручјима Кобанеа, рекао је Насан.

Насан је додао како очекује да ће град потпуно бити ослобођен до уторка.

Од средине септембра у биткама за Кобане погинуло је 1.600 људи, укључујући 1.075 бораца Исламске државе, 459 курдских бораца и 32 цивила, саопштила је почетком јануара Опсерваторија за људска права, са седиштем у Великој Британији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара