Читај ми!

Истиче рок за откуп јапанских талаца

Влада у Токију је саопштила да ради на ослобађању двојице својих грађана из заточеништва екстремиста Исламске државе, али је и признала да, иако јој је остало још само 24 часа до истека ултиматума, још није ступила у контакт са припадницима ИС.

У међувремену, две особе које имају значајне контакте, понудиле су се да покушају да преговарају са припадницима ИС о ослобађању талаца, преноси Танјуг.

"Нисмо могли да добијемо информацију о њиховој безбедности", изјавио је генерални секретар владе Јошихиде Суга на конференцији за новинаре, пренео је АФП.

Суга је рекао да Јапан није примио ниједну поруку од припадника ИС од када су објавили снимак са захтевом да им се плати откупнина у наредна три дана.

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је јуче да Јапан улаже максималне напоре у "трци са временом" како би ослободио двојицу својих грађана из заточеништва џихадиста Исламске државе, који прете да ће их убити уколико им се не исплати 200 милиона долара.

Екстремисти су у уторак јапанску владу ставили пред ултиматум да у року од 72 сата исплати наведени износ или ће у супротном убити двојицу Јапанаца.

Абе, који је због талачке кризе прекинуо блискоисточну турнеју и вратио се у Токио, навео је да је затражио помоћ од палестинског председника Махмуда Абаса, египатског лидера Абдела Фатаха ел Сисија, затим турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и јорданског краља Абдулаха, преноси АФП.

"Јапан никад неће попустити пред тероризмом. Јапан чини све што може у трци против кукавичког тероризма, руку под руку са међународном заједницом", поновио је јапански премијер.

Абе се налази пре тешким избором - да отворено плати уцену екстремистима или затражи од неке савезничке државе, попут САД, да покуша да крене са ризичним ослобађањем отетих Јапанаца, наводи АП.

Џихадисти су јуче објавили снимак са захтевом да им се плати откупнина у наредна три дана или ће у супротном убити отете Јапанце.

Мушкарац који је затражио откуп звучао је као Британац умешан у остала убиства талаца које је киднаповала Исламска држава и која контролише трећину ирачке и сиријске територије.

Џихадисти су на снимку навели да су отели новинара Кенџија Готу и цивилно лице на служби у војсци Харуну Јукаву.

Екстремисти ИС су до сада убили пет таоца са Запада од августа прошле године, а ово је први пут да џихадисти прете јапанским држављанима.

Јапан је више пута истицао да је он понудио невојну помоћ земаљама погођеним крвавим акцијама ИС-а у Ираку и Сирији, а које су се нашле суочене са егзодусом избеглица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара