Читај ми!

Бура због Мистрала

Русија је упозорила Француску на "озбиљне" последице уколико јој Париз не испоручи до краја новембра војне бродове Мистрал, јавиле су РИА Новости.

Високорангирани извор у руској војсци је рекао да је Русија спремна на све сценарије, пренео је АФП.

"Чекаћемо до краја месеца, а онда ћемо изнети озбиљне тврдње", рекао је тај извор руској новинској агенцији.

Према споразуму које су потписале Русија и Француска, прва два носача хеликоптера је трабало да буду данас испоручнена Москви, међутим због ситуације у Украјини, савезници су "притисли" Француску да договор вредан 1,2 милијарди евра не испоштује.

Неименовани руски званичник је рекао да руски експерти процењују колико штету је претрпела Русија и да ће ускоро саопштити податке о томе.

"Износ неће остати тајна", рекао је званиничник који није желео да буде именован.
Француски премијер Мануел Валс изјавио је током посете Београду да се још нису стекли услови да Француска испоручи Русији два војна носача хеликоптера "Мистрал".

Француска је већ месецима на мукама због уговора о продаји два војна брода Москви - с једне стране, могућност испоруке "Мистрала" љути савезнике Париза с обзиром на европске санкције Русији због украјинске кризе, а са друге - Француској прете велики губици ако не испоштује обавезе из уговора.

Француски министар финансија Мишел Сапен изјавио је пре неколико дана да још нису испуњени услови да Париз испоручи Москви први од укупно два ратна носача хеликоптера "Мистрал", а ти услови су, како је образложио, да се ситуација у Украјини нормализује и Русија у томе игра позитивну улогу.

Сапен је тиме демантовао изјаву заменика руског премијера Дмитрија Рогозина да је Русија добила позив да 14. новембра присуствује свечаној примопредаји првог од два брода.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара