Читај ми!

Британија на пола пута из ЕУ

Бивши британски премијер Џон Мејџор каже да је Велика Британија оптерећена највећим могућим приливом миграната од Другог свретског рата. Шанса да Британија напусти Европску унију је 50 одсто, сматра Мејџор.

Џон Мејџор је на конференцији у Берлину упозорио да би "ова велика нација (Велика Британија) могла да напусти Европску унију ако не буду спроведене реформе права на слободно кретање".

Сматра да треба да буду дате и законске гаранције да ће ЕУ деловати само у оним случајевима где државе чланице не могу, јавио је британски лист Дејли мејл, преноси Танјуг.

"Противљење Европској унији је достигло критичну масу тако да сада, по први пут, постоји озбиљна могућност да би наши гласачи на референдуму могли да подрже излазак из Уније", истакао је Мејџор.

"Процењујем да шанса да до тога дође износи нешто испод 50 одсто. Али ако преговори не буду ишли добро, тај проценат ће расти. Супротно томе, ако буду спроведене стварне реформе, проценат ће пасти. Од наших европских партнера тражим да схвате да смо близу прекретнице која није ни у чијем интересу", рекао је бивши конзервативни премијер Велике Британије.

Мејџор је додао и да "фрустрација Британије Европском унијом није представа, нити политичка тактика да бисмо од партнера добили уступке. Постоји веома реалан ризик од поделе која би могла да угрози будућност Уједињеног Краљевства и Европе у целини".

Такође, истакао је да су вредни мигранти добродошли у Британију, али "тако велики приливи странаца су преоптеретили наше здравство, социјалне службе, станодавство и школство".

Британија је прихватила "један од највећих, ако не и највећи прилив становништва у историји Европе још од Другог светског рата, а нови велики приливи би могли да изазову велико незадовољство јавности", рекао је Мејџор у Берлину.

"Проблем је у бројевима. Док број становника неких европских земаља пада, наш је у последњих 10 година порастао за чак седам одсто", навео је Мејџор, који је функцију председника британске владе обављао од 1990. до 1997.

"Ја не желим да Британија затвори своја врата странцима, посебно онима са високим образовањем и из земаља које су наше савезнице. Али признајем, иако нерадо, да наше мало острво једноставно не може да прихвати тако велике бројеве миграната. То није ни физички, ни политички могуће, јер ће изазвати велико незадовољство јавности", рекао је Мејџор.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара