Читај ми!

Шта је сумњиво у шведским водама?

Шведска је потрошила 2,2 милиона евра и уложила читавих недељу дана у потрагу за мистериозном страном подморницом да би на крају признала да сумњивих страних подводних активности није ни било, преноси агенција Тас.

Шведска војска је ангажовала морнаричке бродове и маринце који су седам дана тражили сумњиви објекат. Данас је објавила да је потрага завршена, а Шведска није представила никакав доказ о недозвољеном страном присуству у њеним територијалним водама, наводи руска агенција Тас, преноси Танјуг.

У операцији није потврђен тип нити порекло активности неке наводне земље, изјавио је адмирал Андерс Гренстад на конференцији за медије.

Читава операција потраге коштала је државну касу 2,2 милиона евра. Поређења ради, ватрогасци су потрошили исту суму за седам дана борбе са шумским пожарима, рекао је Гренстад, преноси Тас.

Шведска војска је раније данас саопштила да је после недељу дана трагања обуставила потрагу за непознатим објектом у водама код обале Стокхолма, за који се претпоставља да је страна подморница, чиме је окончана највећа војна мобилизација после хладног рата у Шведској.

Више од 200 војника, бродова и хеликоптера претраживало је воде код Стокхолма од петка прошле недеље, након извештаја да је уочена страна "подводна активност", за коју се сумњало да је руска подморница.

"То значи да су се бродови и снаге за дејства и на копну и у води вратили у луку", поручила је војска у саопштењу, додајући да ће мање снаге остати у тој области, преноси Ројтерс.

Војска је добила, како је навела, веродостојне извештаје о активности страних подморница или ронилаца који користе подводно средство.

Пловило није идентификовано, али се зна да је шведска морнарица 80-их година у својим територијалним водама повремено хватала подморнице за које се претпостављало да су совјетске.

Овај инцидент је подигао тензије у региону у коме су владе све забринутије због све веће руске одважности од када је избила криза у Украјини, наводи Ројтерс.

Шведски и НАТО борбени авиони су покушали да пресретну руски авион за прикупљање обавештајних података који је у уторак на кратко ушао у ваздушни простор Естоније.

Министарство спољњих послова Естоније је због тога упутило формални протест Русији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара