Читај ми!

Ирак, Обама спрема авијацију?

САД разматра вазушне ударе или слање помоћи авионима за хиљаде избеглица пред налетом радикалних исламиста, пишу амерички медији. Бела кућа демантује те наводе. Десетине хиљада људи, претежно хришћана, приморано је да бежи из северног дела Ирака. Око 40.000 језида заробљено на планини без хране и воде. Исламисти прете смрћу мањинским групама.

Хришћани и језиди нашли су се на удару исламиста у Ираку. Уз претње да ће бити заклани ако сиђу у град, око 40.000 језида заробљено је на планини на северозападу земље, пише Гардијан.

Десетине хиљада припадника најстарије мањинске групе у Ираку заробљене су на планини Синај, опкољени џихадистима који прете да ће их убити ако покушају да побегну. Уколико остану на планини, прети им смрт, јер немају ни хране ни воде.

Према подацима Уједињених нација, око 40.000 језида, међу којима много жена и деце, сакрило се на девет локација на Синају, која је према локалној легенди последње одредиште Нојеве барке.

"Храна нестаје, муниција је при крају, као и вода", каже један од језида који се крије у планини и додаје да им је најближи извор воде на два километра.

Амерички председник Барак Обама састао се у четвртак са члановима тима за националну безбедност како би размотрили начине на који могу да помогну хиљадама људи избеглих пред офанзивом радикалних исламиста, пише Њујорк тајмс.

Како пише тај дневник, Америка је раније чврсто одлучила да се не меша у ирачку кризу док се на челу владе налази Нури ел Малики, али је тај став уздрман чињеницом да је последњих дана од глади и жеђи умрло 40 деце.

У међувремену, Бела кућа је саопштила да "нема америчких војних решења за проблеме у Ираку" и да би било каква војна акција САД у тој земљи била "веома ограничена у обиму и својствена суштинском америчком циљу те уско везана за ирачке политичке реформе", пренео је Ројтерс.

Најмање 130.000 људи, првенствено језида, побегли су због претњи џихадиста. У протеклих недељу дана, убијено је најмање 500 језида, укључујући 40 деце, кажу локални званичници.

Исламисти су кренули у освајање хришћанских градова на северу земље, а људи из већински хришћанских градова приморани су да напуштају своје домове.

Калдејски надбискуп Киркука и Сулејманије Џозеф Томас рекао је за АФП да грађани беже из Каракоша и околних места која су сада под контролом сунитских екстремиста из Исламске државе Ирак и Левант, преноси Бета.

"То је катастрофа, трагична ситуација. Десетине хиљада људи протеране су из својих кућа и још тачно не знамо шта се дешава", рекао је Томас и додао да 99 одсто становника Каракоша, односно 50.000 људи, чине хришћани.

Портпарол Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова Дејвид Свонсон рекао је заРојтерс да је део избеглих људи спасен и да УН мобилише ресурсе како би им била пружена помоћ када стигну.

Скоро 200.000 људи је избегло због сукоба протеклих неколико дана. Реч је о "трагедији огромних размера", додао је Свонсон.

Екстремисти су завели строг шеријатски закон на подручјима које контролишу, уз претњу да ће убити свакога ко то не поштује.

Од хришћана су затражили или да пређу у ислам, или да напусте подручја под њиховом контролом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се