Читај ми!

САД жели јаког шефа дипломатије ЕУ

Сједињене Државе би након одласка Кетрин Ештон волеле да виде јаку личност на кормилу европске дипломатије, наводи се у анализи утицајног Немачког Маршаловог фонда (ГМФ).

Ускоро би требало да уследе номинације за новог председника Европског савета и високог представника за спољну политику и безбедност, које су веома важне за глобалну безбедност, констатује аналитичар ГМФ-а Мајкл Леј, преноси Танјуг.

Леј критикује ЕУ што се у поступку номинације уплићу у родно, политичко, па и географско одређење кандидата, уместо да се тражи особа која ће моћи да одговори на изазове које постављају сукоби на Блиском истоку и у Украјини.

"Потребан је лидер који се неће бојати да преузме иницијативу и да постигне консензус међу државама чланицама у вези са превенцијом и управљањем конфликтима, па и брзом реакцијом ако затреба", каже аналитичар.

Подсећа да земље чланице инсистирају да се званична титула шефа европске дипломатије зове "високи представник/ца" управо зато што те земље не желе да та особа буде у истом рангу са њиховим министрима спољних послова, како би задржале примат у вођењу спољне политике.

"Европску спољну политику би требало да води особа која може да на равној нози разговара са шефовима дипломатије САД, Русије, Кине, Јапана, Индије, Израела, Египта и осталих важних држава", указује Леј.

Зато позива земље чланице да не воде рачуна о бирократским несугласицама, већ да изаберу јаку личност која ће сигурном руком водити заједничку спољну политику.

Аналитичар ГМФ констатује да је ово неопходно и због тога што САД све чешће оклевају да интервенишу у кризним жариштима, поготово ако се, као у случају Украјине, одвијају у европском "задњем дворишту".

Леј зато предлаже да се уз новог шефа дипломатије именује и "комесар за ширу Европу" који би на себе прузео рутинске послове у комшилуку ЕУ, остављајући високом представнику одрешене руке да се бави стратешким проблемима.

"ЕУ не би смела да пропусти прилику да разбије имиџ континента чији утицај у свету стално опада", закључује се у анализи ГМФ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво