Читај ми!

Хамас опет гађа нуклеарне реакторе

Најмање 30 особа погинуло у ваздушним нападима Израела на Појас Газе, трећег дана проширене израелске војне акције. Међу страдалима има жена и деце. Нетанијаху под притиском да предузме копнену офанзиву. На седници Савета безбедности УН, Бан Кимун позвао на хитно постизање примирја.

20.30 - Израел ће у наредним сатима покренти копнену операцију у појасу Газе, тврди палестински председник Махмуд Абас, који позива на безуслован прекид ватре.

17.30 - У сукобима убијено 88 Палестинаца, међу којима велики број цивила, а 339 рањено, док је око 150 кућа уништено или тешко оштећено, а скоро 900 људи расељено, рекао Бан Кимун на седници Савета безбедности УН.

16.45  - Израелска армија затражила је од Палестинаца у Појасу Газе који живе у подручјима дуж границе са Израелом да почну да напуштају своје домове, преноси Танјуг

15.30 - Укупан број жртава израелске офанзиве на Појас Газе достигао 81, од чега су половина жене и деца, а стотине су рањене, јавља АП, позивајући се на палестинске изворе.

10.55 - Поново се чуле сирене за ваздушну узбуну у граду Димону на југу Израела, где се налази нуклеарни реактор. Хамас признао јучерашњи покушај напада на тај реактор, преноси Танјуг.

Трећег дана израелске офанзиве на појас Газе драматично су ескалирали ваздушни удари на то палестинско подручје, којим влада Хамас и данас је убијено око 30 људи, укључујући петоро деце, преноси Танјуг.

Укупан број жртава од уторка је достигао 81, од тога су око половине жене и деца, а стотине су рањене, како наводи Асошијетед прес, позивајући се на палестинске изворе.

Портпарол хитних служби Ашраф ал Кидра рекао је да је у једном нападу погинуо петогодишњи дечак, када је израелска ракета експлодирала у граду Беит Лахији на северу.

У ранијем нападу, око сат после поноћи, убијено је најмање осморо људи, а 15 је рањено док су посматрали светско првенство у фудбалу у кафеу у Кан Јунису.

После тога су у истом граду погинуле су четири жене и четири детета из породице Ал Хаџ и расте забринутост због толиког броја цивилних жртава.

Мета напада било је и једно возило у којем је погинуло троје људи, а најмање четворо је рањено.

Израелска армија испитује нападе, оптужујући екстремисте да намерно доводе цивиле у опаност, кријући се у стамбеним зградама.

Израелска армија је саопштила да је нападнуто више од 300 мета, у нападима против Хамаса прошле ноћи, рекао је војни портапрол Петер Лернер, истакавши да је укупан број мета које је војска погодила од почетка операције "Заштитна ивица" 750.

Јутрос су испаљене ракете на Тел Авив, што је изазвало да се огласе сирене и активира противракетна батерија која је оборила најмање две ракете, јавио је војни радио.

Израелски телевизијски Канал два објавио је снимак једног пресретања.

У међувремену, Хамас је наставио да ракетира Израел, што је приморало хиљаде људи да беже у склоништа широм земље.

Палестински председник Махмуд Абас оптужио је Израел да врши геноцид, али израелски премијер Бењамин Нетанијаху најавио је да ће се акција још појачати.

У Израелу није било жртава до сада, али је Хамас показао да располаже далекоментим ракетама и сирене се оглашавају у Тел Авиву, Јерусалиму, па чак и Хаифи.

Није потврђено да су у тој луци на северу Израела пале бомбе, али медији јављају да су оне падале или на отворено, или у море у околном подручју.

Тенкови су се нагомилали на граници с Газом, док је израелски премијер Бењамин Нетанијаху под растућим притиском, тврде струје у владајућој коалицији, да предузме копнену офанзиву на територију из које се израелска војска повукла и евакуисала јеврејске насељенике 2005. године.

Нетанијаху је, пред члановима парламентарног одбора за спољну политику и безбедност, рекао да прекид ватре с Хамасом није на дневном реду, преносе израелски медији.

Њему је више пута постављено питање да ли је влада у контакту с Египтом и другом земљама како би се успоставио прекид ватре дипломатским путем.

"Не разговарам ни са ким о прекиду ватре у овом тренутку. То чак није ни на дневом реду," рекао је Нетанијаху.

Бан: Хитно примирје у Гази

На ванредном састанку Савета безбедности (СБ) УН у Њујорку, генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је на постизање примирја између Израела и Хамаса и апеловао на међународну заједницу да учини све како би се зауставило ескалирајуће насиље у Гази.

"Сада је хитније него икада покушати пронаћи заједничи језик како би се ситуација смирила и договорило примирје", рекао је Бан, а пренео АФП.

Према његовим речима, Хамас и Исламски џихад испалили су више од 550 ракета и минобацачких граната из појаса Газе у правцу Израела током протеклих неколико дана, а Израел је извео више од 500 ваздушних напада на Газу.

Он је навео да је, наводно, убијено 88 Палестинаца, међу којима велики број цивила, а 339 рањено, док је око 150 кућа уништено или тешко оштећено, а скоро 900 људи расељено.

Напоменуо је да још једанпут цивили плаћају цену наставка сукоба. "Пре свега сам забринут за безбедност и добробит свих цивила, ма где да се налазе", рекао је први човек светске организације.

"Израел је оправдано забринут за безбедност, али сам и ја забринут због великог броја убијених и рањених међу Палестинцима као резултат израелских операција", закључио је Бан.

ЕУ и САД су апеловали такође на уздржаност.

Данас ће се састати и Организација исламске сарадње да дискутује о кризи.

Напетост је кулминирала убиством једног палестинског тинејџера од стране јеврејских екстремиста, што је била освета за отмицу и убиство тројице израелских младића.

Израел је за њихово убиство оптужио Хамас и ухапсио стотине припадника те исламистичке организације, док су из Појаса Газе, где јој је упориште, појачани ракетни напади.

Лидер Хамаса Калед Машал затражио је да свет изврши притисак на Израел како би офанзива престала.

У међувремену је објављено да ће тројица осумњичених, од укупно шесторо притворених за убиство Палестинца, бити пуштени данас, што би могло изазвати нове нереде Палестинаца.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво