Читај ми!

Меркелова позвала Пекинг на слободу мишљења

На крају своје седме по реду посете Кини, немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је на плурализам и слободу мишљењу и студентима пекиншког универзитета говорила о потреби критичности и отворености.

"Само оно друштво које је отворено, плуралистично и свакоме даје слободну могућност за развој је, у сваком случају према мом мишљењу, у ситуацији да успешно обликује будућност", рекла је Меркелова пред студентима Тсингхуа Универзитета, кога је означила као предодређено место слободе, преноси Танјуг.

Меркелова је, такође, рекла да је велики "лајт-мотив" немачко-кинеске кооперације напредак и иновације и да у то спадају и постављање критичних питања и тражење бољег аргумента.

Истакла је да је за њу дијалог са Кином о људским правима веома важан.
"Ако Кини привредно добро иде, онда цео свет има нешто од тога", рекла је Меркелова и додала да се данас ни једно глобално питање не решава без Кине, како питања заштите околине, тако и обновљиве енергије и социјалних услова.

Немачка канцеларка, која је у Кини дочекана уз највише војне почасти, разговарала је са кинеским државним и привредним вођством и нагласила да сарадња две земље има широке основе и да ту спадају привредни односи, као и дијалог о развоју друштва и људска права.

"Ми смо још једном јасно нагласили да су за нас успешни привредни развој и људска права и развој цивилног друштва тесно повезани", рекла је Меркелова у Пекингу, не наводећи, међутим, конкретне случајеве у Кини у вези са кршењем људских права.

Меркелова је и овај пут у Кину отпутовала праћена моћним привредницима, међу којима су директор немачке поште Франк Апел, директор "Сименса" Јое Каесер, директор "Фолксвагена" Мартин Винтеркорн, директор "Ербаса" Томас Ендерс и директор "Дојче банке" Јирген Фицен....

Представници аутоконцерна "Фолксваген" договорили су током посете градњу још два додатна производна погона у Кини, вредних две милијарде, а потписани су и уговори "Ербас" концерна о испоруци Кини 100 хеликоптера у вредности од 300 милиона евра и други уговори.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво