Читај ми!

Годишњица Израела, "дан катастрофе" за Палестинце

Демонстрацијама и маршевима, Палестинци обележавају 66 година стварања Израела, што сматрају својом националном катастрофом. Неколико сати након марша израеслки војници убили су двојицу палестинских младића.

Након накбе (катастрофе), избио је рат 1948. године, због кога су стотине хиљада Палелстинаца морале да побегну или су истеране из својих домова на данашњој територији јеврејске државе.

Сирене су се огласиле на 66 секунди у подне у Рамали, где је седиште палестинског председника Махмуда Абаса и широм Западне обале.

Демонстрације и маршеви одржавају се и на другој палестинској територији, појасу Газе, којим влада исламистички Хамас.

Израел је 1948. године савладао армије суседних, арапских земаља, као и локалне Арапе, који су га напали након проглашења јеврејске државе 14. маја, подсећа Асошијетед прес.

Ове године годишњица Накбе обележава се након што су пропали израелско-палестински мировни преговори, којима су посредовале САД. Хамас и секуларни Абасов Фатах у међувремену настоје да превазиђу седмогодишњу поделу и оснују владу националног јединства.

"Време је да лидери Израела схвате да нема друге домовине за Палестинце осим Палестине и да ми овде остајемо", рекао је Абас синоћ поводом обележавања Накбе, истакавши да је "време да се оконча најдужа окупација у модерној историји. "

Он је такође реко да је окончање подела палестински приоритет.

Судбина палестинских избеглица, којих данас са потомцима има неколико милиона је једно од кључних неспоразума у израелско-арапском сукобу. То је једно од најважнијих питања у мировним преговорима, који нису дали резултата.

Израел иначе нуди да прими мали број избеглица и тражи да се остали населе у палестинској држави која ће бити створена на основу мировног споразума или да остану у земљама у којима сада живе.

Многе палестинске избеглице живе на Западној обали и појасу Газе, суседној Сирији, Либану и Јордану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво