Читај ми!

Кинески градови ничу "преко ноћи"

Градилишта у близини Ланџоа, главног града кинеске провинције Гансу, показују да је могуће направити град за свега неколико година. Индустријска зона, тридесетак километара од града, биће готова до 2016. године, а паралелно с фабрикама граде се стамбене зграде, школе, тргови, па чак и метро. Све је то део кинеских планова за урбанизацију земље.

Област која ниче из песка али уз озбиљну финансијску помоћ државе за мање од две године почиње да личи на град. До 2020. године то ће бити дом за 500.000 Кинеза. За провинцију Гансу, која има огромне природне ресурсе али се бори са сиромаштвом, то је пресудна тачка у даљем развоју. Први изазов за индустрију нове области јесте загађење.

"Размишљамо о загађењу и током овог периода изградње, тако да смо сигурни да неће имати последица по околину. Кад смо почели овај пројекат прошлог јуна и током његове промоције одредили смо 2016. годину за крај радова, и до тада ћемо завршити", каже менаџер компаније "Ланџоу Ланши група" Ванган Синг.

Област која ниче у планинама, надомак пустиње, биће повезана брзим пругама са старим градом и међународним аеродромом. Осим о конекцијама, у новој области брину и о обновљивим изворима енергије. Овде се производе огледала и цеви за соларне електране.

"Продукциони капацитети наше фабрике су 50.000 цеви годишње. Оне генеришу соларну енергију", каже инжењер компаније "Ланџоу Даченг" Јингфенг Ванг.

Иако за нову област имају новац и вољу, то није довољно. Провинција Гансу смештена је у незгодном природном окружењу. Жута река пољопривредницима доноси воду и песак, али Кинези су и за то нашли решење.

"Наша компанија користи технологију да превазиђе проблем песка, кога је Жута река пуна. Она пролази кроз велики део наше земље. Ја волим ову област и град Ланџоу и зато желим да користим иригациони систем који у потпуности може да се примењује. На овај начин може да се уштеди и до 50 одсто воде", сматра Јанг Шенг из компаније "Гансу Руишенг Јамит".

Ово градилиште би до 2020. године требало да постане индустријско и логистичко средиште са сопственим истраживачким центром који ће бавити старим изазовима.

Ланџоу се годинама бори са загађењем ваздуха, а од претходног месеца и са озбиљним загађењем воде. У борби за здраву средину индустријске компаније у новом и старом граду улажу у обновљиве изворе енергије, зелене површине и модерну технологију.

Колики значај има екологија за Кину показује то што је заштита животне средине једна од кључних реформи за наредни период.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се