Читај ми!

Обама позвао папу у Белу кућу

Председник САД Барак Обама први пут се сусрео са папом Фрањом и позвао га је у Белу кућу док му је предавао симболичан поклон. Обама и папа су испољили разлике о питању абортуса.

Обама је рекао папи, дајући му кутију са семеном воћа и поврћа из баште Беле куће после педестоминутног приватног разговора у папиној библиотеци, да ако буде у прилици, може да дође у Белу кућу и може да обиђе башту, пренела је агенција Ројтерс.

Папа је одговорио на шпанском језику "Como no" (зашто да не?).

Кутија на којој је урезан датум њиховог сусрета, направљена је од коже и реплике дрвета из балтиморске Базилике националног спасења Пресвете Девице Марије у Балтимору, једне од најстаријих католичких катедрала у САД, преноси Танјуг.

И Обама и папа Фрања су, како је пренела агенција АП, деловали на почетку сусрета напето, али после поздрављања обојица су били насмејани до краја сусрета и деловало је да су остварили присност, иако су разговарали уз посредовање преводилаца.

Папа је Обами поклонио два медаљона и копију свог апостолског охрабрења "Радост јеванђеља", у којем је осудио глобални економски систем који искључује сиромашне.

"Знате, вероватно ћу ово читати када будем у Овалној соби, када будем дубоко фрустриран и сигуран сам да ће ми дати снагу и умирити ме", рекао је Обама.

"Надам се", одговорио је папа.

Обама се и искористио прилику и да се нашали, рекавши да је "Његова светост највероватније једина особа која мора да истрпи више протокола од мене".

На одласку, Обама је папи захвалио на шпанском и на енглеском додао: "Молим вас, молите се за мене и моју породицу."

На тај начин се уобичајено завршавају састанци када папа Фрања људима каже да се моле за њега, наводе медији.

После сусрета са папом, Обама је отишао у председничку палату у Риму, где ће разговарати са Ђорђом Наполитаном.

После разговора, протоколом је предвиђен ручак у председничкој палати Квиринале, после чега ће се амерички председник састати и са премијером Матеом Ренцијем.

То је пети сусрет двојице председника, а њихов однос медији описују као "срдачан".

Обама је стигао у Рим у среду касно увече и преноћио је у Вили Таверни из 15. века, резиденцији америчког амбасадора.

Амерички председник ће обићи данас и Колосеум, а тај део града биће блокиран за грађане.

Италија је распоредила 1.000 полицајаца у престоници која води рачуна о безбедности америчког председника као и о безбедности других потенцијалних мета, као што су амбасаде.

Током посете, Обамина поворка биће праћена из ваздуха хеликоптерима, а на свакој згради дуж његове руте постављени су снајперисти.

Обама је последњи пут био у Италији 2009. године, на самиту Г-8.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара