Читај ми!

Руске снаге заузеле још један брод на Криму

Трупе лојалне Кијеву повукле се са Крима. Нормализовано снабдевање електричном енергијом на Криму, пошто је већи део полуострва синоћ остао без струје. Г-7 расправља о ситуацији у Украјини.

20.35 - Џон Кери и Сергеј Лавров разговарали у Хагу. Русија и САД заступају заједничко гледиште да би Кијев требало да спроведе уставне реформе, каже Лавров.

20.15 - Лидери Г-7 одлучили да у јуну у Бриселу буде одржан самит Г-7, уместо планираног самита Г-8 у Сочију, преноси Ројтерс. Западне земље и Јапан суспендовале своје чланство у Г-8 "све док Русија не промени курс". 

19.30 - Ангела Меркел рекла да је самит Г-8 у Сочију отказан због "руске агресије према Украјини". Лавров истиче да Русија није заинтересована за Г-8, ако је Запад не жели.

19.20 - Лавров о сличности Косова и Крима: Желите ли да се у Криму пролива крв све док не буде признат, преноси Раша тудеј.

19.10 - Русија треба да одржава контакте са новим властима у Кијеву, рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након разговора са министром спољних послова Украјине Андријем Дешчицјом.

17.35 - Руске снаге заузеле украјински ратни брод "Константин Олшански". На броду се налазио 21 морнар. Током акције испаљиване су димне бомбе, јавља агенција Униан.

17.05 - Русија забранила улазак на своју територију 13 канадских званичника, међу којима су један саветник и шеф кабинета премијера.  

15.15 - Крим представљен као део руске територије и на географским картама доступним на званичним сајтовима руског председништва и Савета федерације, јавља АФП.

14.55 - Око половине украјинских војника на Криму прешло на страну Русије, саопштило украјинско министарство одбране, преноси Унијан.

12.50 - Руски министар одбране Сергеј Шојгу борави на Криму, што је прва посета неког руског званичника од припајања тог украјинског полуострва Русији, јављају РИА Новости.

12.20 - Крим би могао да добије статус посебне економске зоне, рекао руски премијер Дмитриј Медведев.

11.50 - Сви украјински војници напустили базе на Криму, рекао заменик кримског премијера Рустам Темиргалијев, јавља Итартас.

11.05 - Савет за националну безбедност Украјине наложио Министарству одбране да повуче војску стационирану на Криму, рекао Олександар Турчинов.

8.30 - Обама: Упркос руској анексији Крима, не видим Европу као бојно поље између Истока и Запада. Путин треба да разуме економске и политичке последице његових акција у Украјини, каже амерички председник.

Заменик кримског премијера Рустам Темиргалијев рекао је да су све базе на том полуострву под контролом руских трупа и додао да су украјински војници напустили базе на Криму.

Сви украјински војници су или прешли на руску страну или напустили територију Крима", рекао је Темиргалијев за Итартас.

Раније данас, Савет за националну безбедност Украјине (СНБУ) наложио је Министарству одбране да спроведе дислокацију војних јединица стационираних на Криму.

Вршилац дужности украјинског председника и председник парламента Олександар Турчинов рекао је и да је Савет наложио влади да евакуише породице војника када су изложени реалној претњи по живот и здравље, пренеле су украјинске агенције.

Влади је наложено да смести чланове породица војника у континентални део Украјине.

"Влади је поручено да осигура смештај свима који морају да напусте своје куће под притиском окупатора", рекао је Турчинов, а пренела је агенција УНН.

Рано јутрос, руске снаге су заузеле поморску базу "Феодосија" на истоку Крима, једну од ретких на којој се вијорила само украјинска застава после припајања тог полуострва Русији.

Како наводе агенције, украјински војници у бази нису били наоружани, а приликом заузимања чули су се пуцњи. Руска застава је сада постављена на најмање 190 војних објеката на Криму.

Владислав Селезњов, портпарол украјинских снага на Криму, каже да су Руси на силу упали у "Феодосију" и да су у акцији учествовали и хеликоптери.

Тачан број украјинских војника у тој бази није познат. Међутим, према речима једног од припадника украјинског батаљона, кога цитира Ројтерс, нешто мање од половине војника из базе намерава да остане на Криму и придружи се руским снагама.

Остали, наводно, желе да оду у централну Украјину и надају се да би могли да понесу и сву опрему са собом.

У међувремену, снабдевање електричном енергијом на Криму потпуно је обновљено у свим насељима, саопштила је канцеларија кримског министарства за ванредне ситуације.

"Од пет ујутро, снабдевање струјом у кримским насељима потпуно је обновљено, критични инфраструктурни објекти нормално раде", навело је министарство, пренела је украјинска агенција Укринформ.

Више области Крима синоћ је остало је без струје, после чега је први потпредседник владе Крима изјавио да је Украјина за 50 одсто смањила снабдевање тог полуострва електричном енергијом.

Полуострво Крим снабдева се струјом и водом из Украјине.

Г-7 о ситуацији у Украјини

О ситуацији у Украјини разговарало се у Хагу, на самиту лидера седам најбогатијих земаља света - Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Канаде и Јапана.

У саопштењу са ванредног самита наводи се да су лидери чланица Г-7 спремни да интензивирају санкције против Русије ако званична Москва не предузме мере за ублажавање кризе у Украјини.

Они су такође донели одлуку да се, како је рекао један неименовани француски дипломатски извор, састану на самиту Г-7 у Бриселу у јуну, уместо да дођу на планирани састанак Г-8 са Русијом у Сочију.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј потврдио је на Твитеру да ће се Г-7 састати у јуну у Бриселу.

"Спремни смо да додатно интензивирамо мере, укључујући координисане санкције које ће имати већи утицај на руску привреду, у случају да Русија настави да утиче на ескалацију кризе", наводи се у заједничком саопштењу Г-7, пренела је агенција АФП.

Поред тога, западне земље и Јапан су објавили да суспендују своје учешће у Групи осам најразвијенијих светских привреда (Г8) све док Русија "не промени своје понашање".

Уместо тога, чланице те групе ће се састати без Русије, што је потез који, према наводима агенције АП, има за циљ изолацију Москве као казну због припајања полуострва Крима.

Један од дипломата Европске уније, инсистирајући на анонимности, рекао је да је Г-8, чији је члан и Русија - мртав, само што то нико не жели јавно да изговори, пренео је Ројтерс.

Истовремено, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је са украјинским колегом, у сусрету највишег нивоа између две земље од почетка кризе.

Састанак Г-7 је сазвао Барак Обама као одговор на најжешћу конфронтацију Истока и Запада од краја Хладног рата. Амерички председник је у Хагу рекао да САД и Европа имају јединствен став да Русија треба да плати цену за интервенцију у Украјини.

"Европа и САД су уједињене у подршци украјинској влади и Украјинцима. Уједињени смо и у ставу да Русија треба да плати цену за све акције које је до сада спровела", рекао је Обама после разговора с холандским премијером Марком Рутеом.

У међувремену Русија је забранила улазак на своју територију 13 канадских званичника, међу којима су један саветник и шеф кабинета премијера.Москва ипак саопштила да је "отворена за конструктивну сарадњу с Канадом".

Канада је изразила забринутост због потеза Москве, истичући да "канадски званичници које је именовала Русија нису олигарси, нити прете да ће анектирати делове мирољубивог суседства војном силом".

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара