Читај ми!

Француска, талас самоубистава у "Оранжу"

Oд почетка одине десет запослених је извршило самоубиство у француској телеком компанији "Оранж", која запошљава око 100.000 људи. Главни разлози везују се за посао, односно услове рада, стрес и стах од губитка радног места.

У француској телеком компанији "Оранж", која запошљава око 100.000 људи, од почетка ове године десет запослених је извршило самоубиство.

Ово је већ алармантан податак, мада самоубиства у овој компанији нису реткост, јер је током прошле године руку на себе подигло 10 запослених, саопштила је Опсертваторија за стрес - организација задужена за посматрање услова рада, а преноси АФП.

Означивши као "озбиљну узбуну", организација која прати радне услове и ниво стреса, наводи да се главни разлози већине самоубистава у Оранжу везују за посао, односно услове рада, стрес и стах од губитка радног места.

"Оранж", компанија некада позната као "Француски Телеком", огромна је телекомуникациона фирма "погођена таласом самоубиства", указује АФП.

Највише самоубистава догодило се између 2008. и 2009. године када је 35 запослених себи одузело живот, након чега је шеф Дидије Ломбар отишао са руководећег места.

Ови догађаји намећу два најважнија питања - о нивоу стреса и о менџменту у француском "Оранжу".

Компанија је приватизована још 2004. године, након чега је уследило реструктурирање фирме, али и губитак многих послова.

Менаџмент "Оранжа" је потврдио да је било "неколико самоубистава" од почетка ове године и навело да "сваки од ових случајва има различити контекст".

Тим поводом у петак ће се група посматрача који се бави условима рада и нивоом стреса на послу, састати са представницима руководства "Оранжа".

Удружење запослених још је прошлог месеца алармирало јавност поводом ситуације у "Оранжу", истичући у саопштењу да је главни узрок самоубустава - план отпуштања људи и неадекватне надокнаде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара