Сочи као тврђава

Зимске олимпијске игре у Сочију главна су мета радикалних исламиста са Кавказа. Око три милијарде долара уложено је у мере заштите, а Сочи обезбеђује чак 100.000 људи. Уочи свечаног отварања, амерички званичници упозоравају на могућу опасност да у авионе ка Русији експлозив буде унет у тубама пасте за зубе.

Најважније питање 22. Зимских олимпијских игара у Сочију јесте безбедност, јер су игре главна мета радикалних исламиста са Кавказа. Зато и не чуди што су у опсежне мере заштите уложене, како се процењује, три милијарде долара.

Олимпијска бакља стигла је у Сочи после 65.000 пређених километара, што је најдужа траса у историји Олимпијских игара. Уочи свечаног отварања, амерички званичници упозоравају на могућу опасност по безбедност - да у авионе ка Русији експлозив буде унет у тубама пасте за зубе.

Незванично, Сочи обезбеђује чак 100.000 људи, војници - планински појас над Сочијем, регија се чува и са мора и из ваздуха, а градом патролира око 37.000 полицајаца.

Ипак, све безбедносне мере појачане су само у зонама приступа олимпијским објектима, железничким и аутобуским станицама, где се врше провере и спречава уношење забрањених предмета. Овде су, међутим, већ сви свесни неопходности таквих мера.

"Осећам се веома сигурно, има много контролних пунктова, али то ми не смета. Сви су веома љубазни, на сваком кораку можете да добијете неопходне информације", каже Љу Сингју, новинар кинеске телевизије.

Домаћини се заиста и труде да мере безбедности не оптерећују госте, да не буде сметња и притисак за посетиоце, новинаре и спортисте.

"Спортисти су нам смештени у два-три села, имамо спортисте у такозваном 'Планинском селу', и у другоме које је на самом врху Красне Пољане. Чини ми се да су задовољни и да су прве импресије поприлично позитивне", каже извршни директор Олимпијског комитета Србије Дамир Штајнер.

Читав град је покривен камерама, а око 1.500 аутобуса, као и возови који се користе за превоз учесника Игара и гостију, опремљени су комплетним системом видео-надзора, индикаторима дима, температуре и повезани са диспечарским центром.

Руси настоје да остваре обећање да ће то бити најбезбедније Олимпијске игре до сада, упркос многобројним претњама радикалних исламиста са Кавказа и терористичким нападима који су крајем прошле године у Волгограду однели многобројне жртве.

Лазански: Сочи је симбол успеха Русије

Војно-политички коментатор листа Политика Мирослав Лазански каже да је нормално то што је брига за безбедност један од примарних елемената, јер би евентуални терористички напад на Зимским олимпијским играма имао далекосежне последице.

"Људи брину јер је масовно окупљање прва циљна група терориста. Њима је важнији тај медијски ефекат, прве секунде у вестима, прве стране новина. Терористички чин на таквој једној манифестацији имао би далекосежне последице, терористичке, политичке, психолошке", рекао је Лазански гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да се могућност напада никада не може са сигурношћу искључити, јер се безбедносне службе не боје масовних операција и атентата, већ се боје појединца, неког ко ту живи дуго и ко може сам да изведе такав акт.

Како каже, постоји нека врста зависти што је Русија успела да организује Зимске олимпијске игре, имајући у виду да је организација летњих Олимпијских игара пре више од 30 година била бојкотована.

"Када погледате ко је био позван, а није дошао на свечано отварање, видите да има злурадости. Ово је манифестација економског и политичког успеха Русије и успеха председника Владимира Путина, јер није мали посао организовати такво дешавање", објаснио је Лазански.

Према његовом мишљењу, Руси су сигурно предузели све и претресли терен.

"Свакако може доћи до тога да неко покуша да изведе напад, али ако није дошло до самог акта, ми то нећемо никад сазнати јер то не би одговарало организаторима", истиче Лазански.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара