Читај ми!

Украјина, бацање закона у "старо гвожђе"

Закон против демонстрација у Украјини ће бити повучен, одлучио је председник Виктор Јанукович. Донета политичка одлука о "бацању у старо гвожђе" закона од 16. јануара, који је изазвао много расправе, рекла је министарка правде Олена Лукаш. Арсениј Јацњењук поново одбио премијерско место.

Украјински председник Виктор Јанукович пристао је да укине строг закон против демонстрација који је прошле недеље изазвао талас сукоба између демонстраната и полиције. Лидер опозиционе украјинске парламетарне посланичке групе "Отаџбина" Арсениј Јацењук поново је одбио да буде на челу владе.

У саопштењу на сајту Председништва, министарка правде Oлена Лукаш је рекла да је на састанку Јануковича са највишим опозиционим лидерима "донета политичка одлука о 'бацању у старо гвожђе' закона од 16. јануара, који је изазвао много расправе".

Јанукович је прогурао овај закон кроз парламент и три дана касније дошло је до сукоба демонстраната и полиције, што је била велика ескалација тензија после недеља углавном мирних протеста.

Укидање закона, што ће највероватније бити урађено у уторак на специјалној седници парламента, представљало би суштински уступак опозицији, оцењује агенција АП. Али, то још не значи испуњење свих њихових захтева, међу којима је и оставка Јануковича, додаје АП.

Јанукович је, такође, на састанку рекао да ухапшени демонстранти неће бити амнестирани све док не буде обустављена опсада зграда и не буду окончани нон-стоп протести на централном кијевском Тргу независности.

На састанку с Јануковичем учествовали су, између осталих, Лукашева, Јацењук, лидер посланичке групе "УДАР" Виталиј Кличко, шеф посланичке групе "Слобода" Олег Тјагнибок. 

У сукобима полиције и демонстраната прошле недеље су погинуле три особе.

Протести у Украјини почели су крајем новембра, пошто је Јанукович одбио да потпише споразум о придруживању са ЕУ, зарад јачања веза са Русијом. Број демонстраната нагло је порастао након што је полиција насилно растерала њихова два окупљања. Након тога су демонстранти поставили огроман шатор на Тргу независности.

Пошто је Јанукович одобрио закон против демонстрација, оне су се прошириле и на друге делове земље, укључујући и неке градове на истоку, где се говори руски и где је база Јануковичеве подршке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара