Читај ми!

Русија, успешан тест балистичке ракете

Руска балистичка ракета "рс-24 јарс" успешно тестирана. Ракета са задатом прецизношћу погодила циљеве на полигону Кура на полуострву Камчатка, преноси "Итар-тас".

Руска војска успешно је тестирала интерконтиненталну балистичку ракету "рс-24 јарс", рекао је пуковник Игор Јегоров.

Ракета је лансирана са космодрома "Плесецк", а елементи дељиве бојеве главе са задатом прецизношћу погодили су циљеве на полигону Кура на полуострву Камчатка, пренео је Итар-тас.

Агенција РИА Новости наводи да је ракета "јарс" израђена не основу РС-12М2 "Топола-М" и решења достигнутих при изради ракетног система "Топола-М", чиме се знатно скраћују рокови и издаци за производњу.

Главне карактеристике РС-24 нису наведене, а њена намена је "достизање циљева важних објеката војног и економског потенцијала противника на његовој територији".

Први пут је ракета "рс-24" тестирана 29. маја 2007. године, онда је лансирана 25. децембра те године, када је на удаљености од 5.500 километара погодила циљеве на полигону на Камчатки, а трећи пут је лансирана 26. новембра 2008. године.

Према речима Игора Јегорова, главни циљ лансирања било је потврђивање функционалности, поузданости, сигурности, прецизности и техничких карактеристика ракетног система "у условима максимално сличним бојевој примени".

Руски пуковник наводи да је тим ракетним системом планирано опремање Козелске ракетне дивизије у 2014. години, додајући да ће у перспективи "рс-24" чинити основу фиксираних интерконтиненталних балистичких ракета са чврстим горивом у оквиру руских стратешких нуклеарних снага.

Итар-тас додаје да ће 2014. године бити окончано конструкторско тестирање нове ракете "рс-26", која се назива и "авангарда" и "рубеж", израђене на бази "рс-24 јарс".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се