Гул: Корупција неће бити заташкана

Било каква корупција у Турској неће бити заташкана, а суд ће о њој донети назависну пресуду, изјавио је председник Турске Абдулах Гул. У Турској су спроведене бројне реформе, а у земљи у којој су спроведене реформе, уколико дође до корпуције и грешака оне неће бити заташкаване, истиче Гул.

Председник Турске Абдулах Гул, у свом првом коментару о корупционашком скандалу који последњих дана потреса турску владу, изјавио је да било каква корупција у Турској неће бити заташкана, а да ће суд о њој донети назависну пресуду.

"У Турској су спроведене бројне реформе. У земљи у којој су спроведене реформе, уколико дође до корпуције и грешака оне неће бити заташкаване", рекао је Гул новинарима.

"Наводна питања корупције изнета су пред суд. Независни судови ће радити на њима и донеће пресуде", поручио је председник Турске, пренео је Ројтерс.

Турске власти привеле су, у оквиру истраге која је почела пре девет дана, на десетине људи који се сматрају блиским влади Тајипа Ердогана и смениле око 70 полицајаца због злоупотребе службеног положаја, међу којима је и начелник полиције у Истанбулу.

Министар унутрашњих послова Турске Муамер Гулер понудио је оставку због хапшења његовог сина.

Истовремено, турски премијер Ердоган истрагу је назвао "прљавом кампањом" против његове власти и довео је у везу са летошњим антивладиним протестима.

До суђења је ослобођено 33 људи, док су званично ухапшене и оптужене 24 особе, међу којима су синови двојице министара и генерални директор државне Халкбанк.

Развој догађаја у Турској разоткрио је дубоки раздор између Ердогана и његовог бившег савезника Фетулаха Гулена, исламског свештеника који се налази у САД, а има велики утицај на турску полицију и судство.

Ердоганова позиција није директно угрожена, али би спор између његове Партије правде и развоја и Гуленовог покрета Хизмет могао да допринесе резултату локалних избора у марту.

Ердоган је још једном оптужио "међународне заверенике" и "прљаве савезе" да покушавају да створе хаос у земљи.

Преседнички избори у Турској биће одржани у августу 2014, а парламентарни у 2015. године.

Поводом локалних избора, 30. марта, Ердоган је рекао: "Нација ће победити 30. марта. Победиће демократија. Бићемо све јачи док год останемо уједињени."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се