Читај ми!

Чланице "Пуси рајота" на слободи

Чланице "Пуси рајота" Марија Аљохина и Надежда Толокоњикова, осуђене за хулиганство, пуштене су на слободу, после амнестије. Ова амнестија не представља хуманитарни чин, већ је у питању чист публицитет, и да сам могла да бирам, одбила бих амнестију, каже Аљохина.

После амнестије коју је усвојио руски парламент, чланице групе "Пуси рајот" Марија Аљохина и Надежда Толокоњикова пуштене су на слободу.

Марија Аљохина изјавила је да је то био потез само ради публицитета и истакла да би више волела да је остала у затвору.

"Мислим да ово није амнестија, него скрнављење", рекла је Аљохина у изјави за руски телевизијски канал "Дожд", наводећи да се та амнестија односи само на мали део затвореника, пренела је агенција АФП.

"Мислим да ова амнестија не представља хуманитарни чин, већ да је у питању чист публицитет. Да сам могла да бирам, одбила бих амнестију", истакла је Аљохина.

Она је била осуђена на двогодишњу затворску казну због протеста против руског председника Владимира Путина у московској цркви, подсећају светске агенције.

Надежда Толокоњикова је пуштена из затвора захваљујући амнестији званичног Кремља, тек неколико сати пошто је на слободу пуштена и њена колегиница Марија Аљохина, објавили су светски медији. 

Одмах по пуштању из затвора у сибирском граду Краснојарску, Толокоњикова је пред камерама повикала "Русија без Путина!", пренео је Ројтерс.

Она је критиковала затворски систем у Русији, истичући да је цела земља изграђена као казнена колонија.

"Русија је изграђена по моделу казнене колоније и зато је толико важно да променимо те казнене колоније данас да бисмо променили Русију", рекла је Толокоњикова.

Планира да се састане са Аљокином што пре како би формирале организацију за заштиту људских права која ће помагати политичким затвореницима, користећи се искуствима током годину дана и седам месеци проведених у затвору, јавио је АФП.

"Не мислим да је ово време протраћено. Стекла сам јединствено искуство које ће ми олакшати ангажовање на раду о људских правима. Постала сам старија, видела сам државу изнутра, видела сам каква је машинерија тоталитаризма", казала је Толокоњикова.

Њих две су осуђене на две године затвора због хулиганизма, јер су изводиле перформанс - "Панк молитву" против Путина.

Аљохиној и Толокоњиковој затворске казне истичу у марту, али су амнестиране на Путинов предлог, јер су, како је образложено, обе мајке мале деце.

Трећа чланица бенда Јекатерина Самуцевич ослобођена је почетком ове године пошто је уложила жалбу на пресуду.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се