Ердоган ривалима: Поломићу вам руке

Још 25 шефова полиције смењено у оквиру масовне истраге о корупцији у Турској. Полиција у Истанбулу воденим топовима и сузавцем растеривала демонстранте. Турски премијер упозорио своје ривале да не користе оптужбе о корупцији на високом нивоу како би пољуљали његову власт или ће им "поломити руке". Министар полиције понудио оставку.

Турске власти смениле су још 25 шефова полиције у оквиру масовне истраге о корупцији, а новинарима је забрањено да улазе у полицијске станице широм земље, јавили су турски медији.

Полиција је у Истанбулу растеривала воденим топовима и сузавцем демонстранте који су се окупили како би исказали незадовољство због владиних урбанистичких планова и истраге о корупцији.

Више стотина демонстраната окупило се у истанбулском кварту Кадикој, позивајући владу премијера Реџепа Тајипа Ердогана да поднесе оставку, јавила је турска агенцфија Доган, а пренео је АП.

Турски премијер је упозорио своје ривале да не користе оптужбе о корупцији на високом нивоу како би пољуљали његову власт или ће им, у противном, "поломити руке".

"Свако ће знати своје место. Ко год се буде усудио да нарушава систем, подбада или подмеће у овој земљи, мораћемо да му поломимо руке", рекао је Ердоган својим присталицама из Партије правде и развоја (АКП), у покрајини Гиресун на Црном мору, пренео је АФП.

Истовремено, турски министар унутрашњих послова Муамер Гилер, чији син је међу ухапшенима због корупције, понудио је оставку премијеру Ердогану.

У интервјуу за државну агенцију Анадолију, Гулер је оповргао да је било шта незаконито чинио, "ништа чега би могао да се сети".

Понудио је оставку и турском премијеру рекао да је "спреман да буде смењен", као и да чека његову одлуку.

Очекивана реконструкција владе 

Очекује се да Ердоган предстојеће седмице реконструише владу, да замени три министра који намеравају да се кандидују за градоначелнике на локалним изборима заказаним за март 2014. године.

Према новим извештајима, премијер ће уз то највероватније сменити Гулера и друге министре повезане са скандалом.

У оквиру истраге која је почела пре седам дана, приведено је на десетине људи који се сматрају блиским влади Реџепа Тајипа Ердогана и смењено је око 70 полицајаца због злоупотребе службеног положаја, укључујући начелника полиције у Истанбулу.

Један од првих потеза новог начелника истанбулске полиције Селамија Алтинока био је да забрани новинарима да улазе у полицијске станице широм земље, известили су локални медији, а преноси Ројтерс.

Ердоган је истрагу назвао "првљавом кампањом" против његове власти и довео је у везу са летошњим антивладиним протестима.

Јуче је до суђења ослобођено 33 људи, док су званично ухапшене и оптужене 24 особе, међу којима су синови двојице министара и генерални директор државне "Халкбанке".

Развој догађаја у Турској разоткрио је дубоки раздор између Ердогана и његовог бившег савезника Фетулаха Гулена, исламског свештеника који се налази у САД, а има велики утицај на турску полицију и судство.

Ердоганова позиција није директно угрожена, али би спор између његове Партије правде и развоја и Гуленовог покрета Хизмет могао да допринесе резултату локалних избора у марту, оцењује британска агенција.

Преседнички избори у Турској биће одржани у августу 2014, а парламентарни у 2015. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се