Читај ми!

Акција Француске у Централној Африци

Почела војна операција француске војске у Централноj Африци. У тој земљи пронађено 281 тело особа које су последња два дана страдала у сукобима, саопштио Црвени крст. У току сукоби између претежно муслиманских бивших побуњеника, који сада држе земљу под контролом, и мешавине локалних хришћанских милиција и других бораца.

Пронађено 281 тело особа које су последња два дана страдала у сукобима у Централноафричкој републици, саопштио Црвени крст. У тој земљи почела је операција француске војске у којој ће бити мобилисано 1.200 војника, изјавио је у Паризу министар одбране Жан Ив ле Дријан.

"Операција је почела" и француске снаге су присутне у Централноафричкој Републици с патролама у Бангију (главном граду)", рекао је Ле Дријан за француски радио РФИ.

Поручио је да ће цео контингент ускоро бити на терену, прецизирајући да је УН синоћ дао зелено светло Француској да упути своје снаге.

Ле Дријан је рекао да је једна јединица стигла синоћ и да се данас очекују хеликоптери, прецизирајући да једна јединица подразумева око 150 војника.

Мисија француске војске јесте да подржи афричке снаге на лицу места како би се осигурао "минумум безбедности и спровеле хуманитарне акције, што до сада није било могуће".

Биће обезбеђенe улице и путеви који воде до болница, рекао је француски министар и додао да су Французи ту да подрже афричке снаге да осигурају безбедност своје територије у ишчекивању политичке транзиције.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус рекао је да садашњи председник Мишел Ђотодија, који је дошао на власт војним пучем, треба за сада да остане на власти.

Говорећи неколико сати након што су УН јуче одобриле француску мисију, председник Француске Франсоа Оланд је обећао да ће операције његове земље бити временски ограничене, са циљем да се даље активности препусте афричким снагама када то буде могуће.

Ле Дријан је рекао да "није немогуће" да Француска смањи своје присуство после шест месеци, али је премијер Централноафричке Републике Никола Тјангаје оценио да ће француске трупе вероватно морати да остану и дуже, око "годину дана".

Лоран Фабијус je рекао да ће се на годишњем афричко-француском самиту, који се одржава у Паризу, разговарати о операцијама у Централноафричкој Републици, укључујући и препуштање операција афричким трупама или снагама на челу са УН.

На самиту у Паризу представљене су укупно су 53 афричке земље, а присутни су и лидери Европске уније, Афричке уније као и генерални секретар УН Бан Кимун.

Након самита, који се завршава сутра, биће одржан мини-самит о Централноафричкој републици.

Више од 100 људи је погинуло ове недеље у сукобима између претежно муслиманских бивших побуњеника, који сада држе земљу под контролом и мешавине локалних хришћанских милиција и других бораца лојалних збаченом председнику Франсоа Бозизеу.

Жестоки сукоби избили су јуче на северу Бангија, са "офанзивом оружаних група на град", навела је организација Лекари без граница и додала да су на те нападе одговориле снаге власти.

Централноафричка република је у хаосу после војног пуча у марту ове године, који је извела Селеке, побуњеничка коалиција муслиманске мањине. Они су тада срушили власт председника Франсоа Бозизеа.

Лидер Селеке Мишел Ђотодија се прогласио председником државе и прихватио да наредне године организује изборе.

У Централноафричкој Републици има око 80 одсто хришћана, док остало становништво чини муслиманска мањина.

Иако има руднике злата, дијаманата и уранијума, ова држава је једна од најсиромашнијих земаља у свету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво