Читај ми!

"Поново смо поносно стајали на светској сцени"

"Истински сам био почаствован" због прилике да "служим свету у име свог народа", рекао је Вук Јеремић на крају манадата на функцији председника Генералне скупштине УН. "Поново смо стајали са поносом на светској позорници, са поверењем које су нам указале земље чланице", истако је Јеремић.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић рекао је на крају једногодишњег мандата да је био "истински почаствован" што је имао прилику да "служи свету у име свог народа".

"Седам деценија након што смо били оснивачи ове организације у освит велике победе над фашизмом, и 20 година после напуштања ове скупштине када је наша земља упала у вртлог дивљег грађанског рата, ми смо поново стајали са поносом на светској позорници, са поверењем које су нам указале земље чланице", навео је Јеремић у опроштајном говору приликом затварања 67. заседања ГС УН.

Јеремић је захвалио свим члановима ГС УН за помоћ у обављању важне дужности и навео да је током његовог мандата на челу овог тела усвојено 90 писаних и усмених одлука, као и да је изгласано око 300 резолуција.

Подсетио је на оснивачке постулате УН и на изјаву некадашњег генералног секретара Освалда Аранхе из Бразила који је рекао да су УН "нови поредак заснован на мирном споразуму о разумевању, слободној речи, слободи одлучивања, као и на заједничкој и једнакој одговорности свих народа".

Јеремић је истакао да је Споразум о трговини оружјем, потписан у априлу, први обавезујући инструмент до сада, који представља заједнички стандард за међународну трговину конвенционалним оружјем.

Српски политичар је навео да је био привилегован што је председавао "историјском седницом ГС на којој су државе чланице одобриле Палестини статус посматрача у УН" на 65. годишњицу усвајања Резолуције 181 о питању палестинске територије у Израелу.

Као једно од достигнућа током обављања дужности генералног секретара, Јеремић је издвојио резолуцију о глобалном економском управљању као основу на којој флексибилно и редовно сарађују чланице Г-20 са државама које то нису и са светским финансијским телима.

"Заједно смо срушили низ табуа и побринули се да више не буде забрањених тема у ГС. Верујем да ће то бити од помоћи универзалном парламенту у преузимању израженије улоге у управљању светским пословима", нагласио је Јеремић.

"Немоћ пред сукобом у Сирији"

Јеремић је оценио да је најупадљивији неуспех 67. заседања ГС УН којим је председавао годину дана, била немогућност да се заустави оружани сукоб у Сирији.

"Осећам дубоку посрамљеност што нисмо били у стању да пронађемо начин да зауставимо покољ. Да бисмо зауставили братоубиство, морамо имати висок ниво политичког дијалога", истакао је Јеремић.

Упозоравајући на повећање општег осећаја несигурности у погледу светске будућности, Јеремић је рекао да се "човечанство суочава са егзистенцијалном кризом какве није било у историји света", као и да су захтеви на пољу енергије и пољопривреде огромни.

"Ово је тренутак да се одбаце самозадовољство и старе навике које јачају статус кво. Последњи је тренутак да се заузме курс ка безбеднијој, напреднијој и одрживој будућности. Неће бити друге шансе, не постоји следећи пут", истакао је Јеремић.

Јеремић је био трећи председавајући Генералне скупштине УН са простора бивше Југославије, после југословенског дипломате и функционера Лазара Мојсова (1977) и македонског дипломате Срђана Керима (2007).

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво