Читај ми!

Завршено суђење Бо Силају, пресуда накнадно

Пред судом у Ђинану завршен процес против Бо Силаја, некадашњег високог функционера КП Кине. Пресуда ће бити накнадно саопштена. Бо негирао оптужбе за корупцију, тужилаштво тврди да су његови злочини "веома озбиљни". Нико не сумња да ће Бо бити осуђен на дугу заворску казну, преносе агенције.

Суђење за корупцију против смењеног високог функционера кинеске Комунистичке партије Бо Силаја завршено је данас. Кинеска државна агенција Синхуа наводи да ће пресуда бити донета касније, али не прецизира време. Суђење је почело у четвртак, 22. августа, и трајало је током викенда.

Тужилаштво је јутрос, на крају суђења, истакло да су злочини Бо Силаја "веома озбиљни", пренео је Ројтерс.

У Кини је тај опис кључан приликом доношења судске пресуде. Наиме, да би судска казна могла да буде изречена, судови морају да окарактеришу дела као "веома озбиљна" и да нема олакшавајућих фактора, наводи агенција.

Аналитичари верују да је, упркос напетом суђењу на којем је Бо изнео енергичну одбрану, готово сигурно да ће бити проглашен кривим и да је дуга казна затвора већ договорена.

"Црвени принц", надимако под којим је Бо познат у народу, највиши је партијски функционер који је у протеклих неколико деценија у Кини оптужен за корупцију, мито и злоупотребу положаја.

Бо (63) је на почетку суђења одбацио наводе да је примио мито од 3,5 милиона долара од предузетника и блиског пријатеља Суа Минга и генералног менаџера компаније "Далиан интернешнел дивелопмент" Танга Сјаолина.

Крунски сведок оптужбе 

Кључни сведок оптужбе био је Ванг Џенганг, бивши службеник у Далијану, где је Бо био градоначелник 1990-их година.

Ванг је пред судом рекао да је Бо у његовом присуству телефонирао својој супрузи Гу Кајлај и рекао јој да преузме пошиљку од пет милиона јуана, на име локалног пројекта изградње.

Бо је, у судници Народног суда у Ђинану, на истоку Кине, одбацио те наводе као бесмислене.

"Тако нешто не би урадила ни најглупља корумпирана особа. Чак и корумпирани функционер с најнижим коефицијентом интелигенције поставио би питање ко још у Далијану зна за новац", рекао је Бо.

"Уосталом, сви који ме познају знају да тражим од саговорника да искључе мобилне телефоне пре него што почнемо разговор. Ја сам веома опрезан", додао је Бо.

Бо, некадашњи партијски секретар југозападног мегаполиса Чонгћинга и члан највиших централних тела Комунистичке партије Кине, смењен је са свих положаја прошле године, пошто је избио скандал када је његова супруга осуђена на смрт због убиства британског бизнисмена Нила Хејвуда.

Гу, која је Хејвуда отровала, у затвору чека евентуално преиначење казне у доживотну робију.

Пред судом је приказан снимак на којем Гу сведочи да је њен супруг примао мито од Суа Минга, породичног пријатеља, који је, како је рекла, често плаћао њиховој породици авионске карте за путовања у иностранство и доносио разне поклоне.

Бо је довео у питање кредибилитет своје жене, па чак и њено ментално здравље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара