Читај ми!

Шпигл: НСА шпијунирао УН

НСА тајно надгледала унутрашњу видео-конференцијску везу у седишту Уједињених нација у Њујорку, пише немачки недељник "Шпигл". Како тврди лист, мета шпијунирања биле државе чланице у светској организацији и институције у УН, попут Европске уније и Међународне агенције за атомску енергију.

У последњем у низу текстова посвећених програму шпијунирања САД који су довели до заоштравања односа између Вашингтона и његових савезника, немачки магазин Шпигл пише да је америчка Агенција за националну безбедност (НСА) тајно надгледала унутрашњу видео-конференцијску везу у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Недељник Шпигл наводи да, поверљива документа које је листу доставио одбегли амерички обавестајац Едвард Сноуден, показују да је НСА успела да дешифрује видео-конференцијску везу у УН прошлог лета.

За само три седмице, америчка обавештајна агенција успела је да број "проваљених" комуникација повећа са 12 на 458, преноси АП.

Недељник преноси да су мета шпијунирања и постављања тајних прислушних уређаја биле државе чланице у светској организацији и институције у УН, попут Европске уније и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Интерна документа показују да је НСА шпијунирала делегацију ЕУ у Њујорку пошто се преселила у нове просторије у јесен прошле године.

Међу документима које је Сноуден копирао и доставио Шпиглу налазе се и планови мисије ЕУ, њена информациона технологија и сервери.

Из тих докумената се, такође, види да је НСА прислушкивала више од 80 амабасада и конзулата широм света, а програм је назван "служба специјалне колекције", наводи Ројтерс.

Како истиче лист, надгледање је интензивно и добро организовано и нема никакве везе са одбијањем терориста.

Шпијунирање САД је врућа тема у Немачкој имајући у виду да се следећег месеца одржавају парламентарни избори у тој земљи, а поједини извештаји указују да су немачки обавештајци сарађивали са америчким колегама у шпијунирању.

Афера са шпијунирањем могла би да утиче на немачке бираче да о свему дају своје мишљење уколико се испостави да је канцеларка Ангела Меркел знала много више о тој сарадњи него што тврди.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара