Читај ми!

Војска ракетирала предграђа Дамаска

Дан после оптужби опозиције да употребљава хемијско оружје, сиријска војска бомбардовала предграђа Дамаска. Француска упозорила да због напада хемијским оружјем, међународна заједница може да реагује силом. Светска јавност тражи да инспектори УН добију пун приступ свим локацијама.

Војска сиријског председника Башара ел Асада бомбардовала је предграђа Дамаска која су под контролом побуњеника, и то дан после оптужби сиријске опозиције да је војска у јучерашњим нападима употребила хемијско оружје.

Војска је минобацачким ракетама нападала источна предграђа престонице, Џобар и Замалка, тврде сиријски опозициони активисти, пренела је агенција Ројтерс.

Та предграђа део су подручја познатог као Гута, које је према тврдњама опозиције, сиријска војска у среду напала бојним отровима, а између 500 и 1.300 људи је погинуло у тим нападима. Сиријска влада негира да је употребљено хемијско оружје.

У нападима на удару се нашло и северно предграђе Кабун, саопштили су активисти.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус рекао је да међународна заједница може да реагује и силом, уколико се испостави да је сиријска војска користила хемијско оружје, "али нема говора да ће послати војнике на терен".

САД, Немачка, Велика Британија и Француска су међу 35 држава које су затражиле да истражитељ Уједињених нација Аке Селстром, чији се тим тренутно налази у Сирији, истражи тај инцидент што је пре могуће, као да инспектори УН имају "пун приступ".

Међутим, Русија и Кина су се успротивиле формулацији којом би се захтевала истрага УН.

Званични Техеран је одбацио тврдње да је сиријски режим, њихов главни савезник у региону, користио хемијско оружје. Званичници Ирана су истакли да су, у случају да се те тврдње ипак покажу тачнима, побуњеници вероватно за то одговорни, објавила је званична иранска новинска агенција ИРНА.

Организације "Хјуман рајтс воч" и "Амнести интернешенел" затражиле су од сиријске владе да омогући приступ локацијама наводне употребе хемијског оружја у источним предграђима Дамаска инспекторима Уједињених нација за хемијско оружје, који се већ ионако налазе у сиријској престоници.

Стручњаци УН-а треба да добију неограничен приступ свим локацијама у циљу истраге тог и било којег другог инцидента коришћења хемијског оружја", изјавила је заменица директора "Амнестија" за Блиски исток и Северну Африку, Хасиба Хаџ Сахрауј и нагласила да уколико се успостави да су наводи о нападу тачни, то бити једнако ратном злочину.

Организација "Хјуман рајтс воч" је истакла да су извештаји које је њихово особље чуло од сведока са лица места у Сирији "консистентни са употребом хемијског оружја".

У сукобима, који су Сирији почели у марту 2011. године, погинуло је више од 100.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара