Сирија, 30 погинуло у ваздушним нападима

Више од 30 људи погинуло у ваздушним ударима сиријске војске на северозападну провинцију Латакиа и град Раки на северу.

Сиријска опозициона Опсерваторија за људска права је саопштила да је најмање 30 људи, укључујући и седморо деце, погинуло уваздушним ударима сиријске војске на северозападну провинцију Латакиа и северни град Раки.

У саопштењу Опсерваторије наводи се да је у Раки, јединој провинцијској престоници коју контролишу побуњеници, убијено 13 цивила, међу којима и седморо деце, када је војни хеликоптер испустио неколико пројектила на део града, јавила је агенција Франс прес.

Град Рака је под контролом екстремистичке исламске организације "Исламска држава Ирака и Леванта", једне од две организације Ал Каиде које делују на подручју Сирије.

Активисти наводе да је напад снага сиријског режима био првенствено усмерен на положаје те организације.

У Латакији је погинуло најмање 20 људи у неколико ваздушних напада на сунитски побуњенички град Салма, а међу убијенима је најмање шесторо бораца опозиционих снага, док су четири жртве страни добровољци, наводе активисти.

Провинција Латакиа је упориште мањинских алавита, чијој заједници припада и сиријски председник Башар ел-Асад.

Претходних дана сиријски побуњеници освојили су четири села у којој живе алавити.

Алавити, које многи сматрају сектом отпадника од ислама, доминирају у Асадовом режиму. Освајање ових села у провинцији Латакиа представља симболичан ударац Асаду, чије снаге последњих седмица поново освајају области у централној Сирији, навела је агенција АП.

У сукобу у Сирији који траје већ 29 месеци убијено је више од 100.000 људи

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара