Читај ми!

САД уводи нове санкције Ирану

Вашингтон увео нове санкције Техерану, како би онемогућио продају нафте, највећег извора прихода за ирански нуклеарни програм. Обамина администрација забринута због нових санкција.

Представнички дом Конгреса Сједињених Америчких Држава одобрио је нове санкције Ирану које се односе на нафтни сектор и друге индустрије.

Законом, усвојеним у среду, на црну листу су стављена предузећа у сектору рударства и грађевинарства и у њему се истиче циљ да се Ирану до 2015. потпуно онемогући продаја нафте.

Нафтна индустрија се сматра највећим извором прихода за ирански нуклеарни програм. Санкције уведене прошле године већ су преполовиле извоз нафте, али Иран и даље добија милијарде долара сваког месеца од извоза нафте у Турску, Кину, Индију и другим азијским земаљама.

Администрација председника Барака Обаме показивала је забринутост да би нове санкције могле да угрозе преговоре о иранском нуклеарном програму и желела је више времена да процени да ли је нови, умеренији, председник Ирана Хасан Рухани спреман на компромис и смањење активности на обогаћивању уранијума.

У усвојеном закону се не помиње Руханијева победа на изборима нити његово обећање да ће побољшати односе Ирана са светом. Он ће званично ступити на дужност наредног викенда.

САД и друге западне земље верују да је ирански нуклеарни програм намењен прављењу оружја, док Техеран инсистира да се користи за производњу енергије и истраживања.

Обама је Ирану дао времена до следеће године да докаже да његов нуклеарни програм има искључиво мирнодопску намену, дајући предност диломатији над војном интервенцијом у решавању проблема.

Портпаролка Стејт департмента Мари Харф рекла је новинарима да су санкције кључни део притиска на Иран.

Обамина администрација, ипак, забринута је због садржаја закона и тренутка његовог доношења. Ако је Рухани спреман за компромис, санкције би могле да му отежају да иде у том правцу. Поред тога, мере које се односе на нафтну индустрију би могле да буду посебно проблематичне, јер САД можда неће моћи да их спроведу.

Ако Кина, на пример, одлучи да се оглуши о захтев Вашингтона да прекине увоз из Ирана, САД би морао, да би применио закон, на црну листу да ставе и кинеске банке и компаније, ризикујући већу економску штету, чак и за Американце. Уколико Вашингтон не учини ништа, онда би и друге земље могле да игноришу санкције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво