Читај ми!

Египат, тачка кључања

Челници војске су по истеку ултиматума саопштили Мухамеду Мурсију да више није председник, објављује водећи египатски лист Ал-Ахрам. Председников војни саветник тврди да је у Египту у току војни удар. Војска подржава план који подразумева кратак период прелазне власти, после које би уследили председнички и парламентарни избори. Појачано присуство војске у Каиру.

20.43 - Челници војске саопштили Мурсију да више није председник, јавља египатски лист Ал-Ахрам.

20.16 - Војска подржала план за политичке промене у земљи који подразумева кратак период прелазне власти после које би уследили председнички и парламентарни избори.

20.02 - Очекује се верски лидери и вођа опозиције Мухамед Ел-Барадеј представе планза излазак из тренутне кризе, преноси Ројтерс.

18.40 - Тенкови се распоређују око трга Тахрир и широм Каира. Војска контролише најмање два моста преко Нила.

17.53 - Један од Мурсијевих војних саветника тврди да је у Египту "у току војни удар". 

17.04 - Мурси не одустаје. "Сврставање војске на било коју страну је неприхватљиво". Председник поновио уступке које је спреман да понуди опозицији... 

16.40 - Истекло време које је војска дала Мурсију да успостави ред у држави. На улицама хиљаде људи. Муслиманско братсво одбацило идеју да Египат током прелазног периода води Ел Барадеј. 

16.02 - Зграду државне телевизије не контролише војска него Револуционарна гарда, привржена Мурсију...

14.45 - Војска заузела зграду државне телевизије. "За Мурсија је боље да умре бранећи демократију него да остане мрља на страницама историје", саопштио његов портпарол. Присталице Муслиманске браће тврде да су спремни да умру бранећи Мурсија.

13.57 - Војска ће се, по истеку ултиматума, обратити нацији...

13.23 - Лидер опозиције, Нобеловац Мухамед ел Барадеј на састанку са генералима. 

13.17 - Опозиција одбацила уступке које је понудио Мухамед Мурси. Војска се постепено распоређује око трга Тахрир.

13.01 - Командант египатских оружаних снага и генерали разговарају о могућим акцијама, четири сата пре истека рока који је војска поставила председнику Мурсију да пронађе излаз из Кризе. 

12.23 - Египатско министарство здравства саопштило: 23 особе убијене, више од 600 повређено у ноћашњим сукобима око каирског универзитета. 

Истекао је крајњи рок до 17 часова по локалном времену, који је египатска војска одредила да Мухамеду Мурсију да пристане на поделу власти са ривалима, што је ултиматум који је египатски исламистички председник већ одбацио.

Саветник египатског председника за безбедност Есам Ел-Хадад изјавио је да је у току "војни пуч" и да очекује да ће војска силом растерати Морсијеве присталице које протестују упоредо са његовим противницима.

"У данашње време ниједан војни пуч не може успети без великог крвопролића када постоји толика снага народа", изјавио је Ел-Хадад, пренео је Ројтерс.

Очекује се да после разговора са војним руководством верске вође и лидер опозиције Мухамед Ел-Барадеј представе план за излазак из актуелне политичке кризе. 

У међувремену војни тенкови су распоређени у близини трга Тахрир, а војска контролише најмање два моста на Нилу. Присуство војних снага у целом граду је повећано.

Војска је развукла ограде са бодљикавом жицом око просторија у којима Мурси ради. На том месту су постављена и војна возила како би се спречиле Мурсијеве присталице да да приђу.

Ројтерс преноси да се оклопна возила распоређују и у близини универзитета у Каиру где се налазе Мурсијеве присталице.

Из војске је саопштено да се трупе распоређују због повећане безбедности а не због напада на оне који подржавају председника.

Египатске снаге безбедности забраниле су раније данас председнику Египта Мухамеду Мурсију и још неким његовим важним исламистичким савезницима да путују у иностранство због умешаности у једно бекство из затвора 2011. године, тврде безбедносни званичници.

Управа аеродрома потврдила је за АФП да су добили наређење да спрече неке лидере, међу којима је и Мурси. 

Египатски председник је у саопштењу уочи истека ултиматума поновио да нема намеру да поднесе оставку и да је његов изборни легитмитет једина брана против насиља и нестабилности.

Пошто је ултиматум истекао, очекује се саопштење војске која га је и најавила али није одредила када ће тачно бити издато. 

У току је састанак војних званичника са истакнутим личностима у земљи, потврдио је портпарол војске и рекао да ће бити издато саопштење када се тај састанак заврши. 

Војска је ушла у зграду државне телевизије уочи истека ултиматума, око 16.30 по локалном и централноевропском времену. 

Медији најавили одлазак Мурсија

И локални медији најављују да ће данас бити дан одласка Мурсија с власти упркос његовом отпору да се ултиматуму повинује.

"Данас - смена или оставка" пише на насловној страни египатског утицајног државног дневника Ел Ахрам, док независни Ел Ватан на насловној објављује "Крај", преноси агенција АФП.

"Египат ће се вратити (на прави пут) за неколико сати", наводи независни дневник Ел Масри Ел Јум, док лист Ел Шорук пише "о распаду државе (власти) Муслиманске браће", мислећи на моћан исламистички покрет који предводи Мурси.

Истовремено Египатска централна банка је данас раније затворила своје експозитуре.

Јуче и рано јутрос у сукобима присталица и противника Мухамеда Мурсија погинуле је 23, а рањено више до 200 људи.

Пентагон је обелоданио да је министар одбране САД Чак Хејгел два пута у последњих недељу дана телефоном разговарао са египатским министром одбране, генералом Абдел-Фатахом Ел Сисијем.

Садржина разговора није објављена а саопштено је да "због осетљивости ситуације Пентагон до сада није открио да је било разговора. 

И Стејт департмент је саопштиоп да је забринут због ситуације у Египту.

Кетрин Ештон позива на дијалог

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон позвала је на уздржаност и политички дијалог у Египту, изразивши саучешће због убијених у најновијем насиљу које је погодило египатску престоницу.

"Сукоб не може да буде решење. Решење за ситуацију у коју се упало може једино да буде политичко, засновано на значајном и инклузивном дијалогу", рекла је Ештонова.

Како је пренела агенција Франс прес, она је, поздрављајући досад мирно спровођење већине протеста, навела да је наставак сексуалног злостављања женских демонстраната веома узнемирујућ.

Ештонова је изразила најдубље саучешће породицама људи убијених у демонстрацијама.

Влада је саопштила да је неколико сати после Мурсијевог говора у раним јутарњим сатима непознати наоружани човек усмртио 16 људи и ранио још око 200, отворивши ватру на скупу његових присталица у Каиру.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара