Читај ми!

У експлозијама у Ираку 22 погинула

Погинуле најмање 22 особе у одвојеним експлозијама у Ираку. Напади се догодили на контролном пункту, на сахрани једног шиитског лидера и близу фудбалског терена. Нико није преузео одговорност за нападе.

Најмање 22 особе погинуле је у Ираку у одвојеним експлозијама на једном контролном пункту, на сахрани једног шиитског лидера и близу фудбалског терена, јавио је Асошијетед прес.

Најсмртоноснији напад у ком је у две експлозије погинуло 11 особа, десио се у селу Зангура, јужно од некадашњег побуњеничког упоришта у Рамадију, око 115 километара западно од Багдада.

Међу жртвама је много полицајаца, извештавају агенције. На контролном пункту било је много чланова сунитских милицајаца, који су се прикључили америчкој војсци у борби против Ал-каиде, наводи америчка агенција. И ту су експлодирале две направе, једна за другом.

У граду Дуџаил, 80 километара северно од Багдада, бомбаш-самоубица је увезао возило напуњено експлозивом у шатор подигнут за присутне на сахрани локалног шитског племенског вође.

У експлозији је, према речима челника тог града Наифа ал-Казрађија, погинуло најмање четворо људи, а повређено још толико.

Дуџаил је претежно шитски град, окружен углавном сунитским заједницама.

Бомба је експлодирала и код фудбалског терена у граду Мадаину јужно од Багдада, са претежно шитским становништвом, и погинуло је четири особе, а повређено 15.

Нико није одмах преузео одговорност за нападе, а АП подсећа да Ал Каида често поставља бомбе у аутомобиле и циља шиите и безбедносне снаге.

Ирачки званичници раније су саопштили да је број жртава у серији експлозија претходне вечереи у Багдаду и околини у кафеима у којима су љубитељи фудбала гледали полуфинални меч између Шпаније и Италије, достигао 36.

АП наводи да је више од 2.000 људи изгубило живот у експлозијама и другим нападима од почетка априла.

Раст напетости у Ираку повезан је са сукобом највећих исламских заједница - сунита и шиита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво