Експлозија метеора, дан после

Експлозија метеора у Чељабинској области у Русији, изазавала велику материјалну штету и повредила више од 1.200 људи. Штета се процењује на око 33 милиона долара. Оштећено 100.000 станова.

У Чељабинској области у Русији отклањају се последице јучерашње метеорске кише. Повређено је више од 1.200 људи, од тога 200 деце, док је материјална штета забележена за сада у десет региона и износи око 33 милиона долара.

Комади метеора, тешког 10 тона који је делимично изгорео у атмосфери, никога нису погодили а нема ни радијације. Услед силине експлозија оштећено је 3.000 зграда, од чега 34 здравствене установе и чак 360 образовних. Оштећено је око 100.000 станова.

На дежурни телефон за помоћ јавило се 4.000 грађана. На терен је послато 20 хиљада људи са задатком да помажу становништву и рашчишћавају последице пада делова метеора. Министар за ванредне ситуације наредио је да свима који се јаве на тај телефон треба помоћи.

"Били смо на улици и изненада је цео трг био обасјан необично јаком светлошћу. Трајало је неколико секунди. Видели смо траг на небу и чула се експлозија", каже један сведок.

У Чељабинској области индустријски објекти и фабрике војне индустрије нису оштећени, рекао је обласни, ресорни министар.

Председник Русије Владимир Путин наредио је да се помогне повређенима. Од метеорске кише највише су страдали градови Чељабинск и Копејск, као и неколико села а материјална штета се процењује на око 33 милиона долара. Та појава је регистрована и ван Русије.

"Забележили смо пад метеорита на 11 различитих станица што је само по себи значајно. Обично такву појаву региструјемо на две станице па је свакако реч о важном догађају '', каже научник Дејвид Џон Браун.

"Оно што се догодило у Русији није се могло спречити јер је реч о природној појави. Због тога је важно изучити тај феномен", истичу у филипинском граду Манили.

Руски и страни експерти кажу да пад светлећег метеорита није повезан са астероидом 2012 Д14 који је синоћ пролетео поред Земље.

Заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин предложио је успостављање заједничког система за одбрану од претњи из свемира. "Човечанство мора да направи систем за идентификацију и неутралисање објеката који представљају опасност по Земљу", написао је Рогозин на свом Твитер налогу.

Рогозин је додао да ће у понедељак представити премијеру Дмитрију Медведеву предлоге о начинима на који се убудуће треба суочавати са сличним инцидентима.

Неки руски стручњаци, такође, сматрају да треба изградити заједнички систем за надгледање свемира и упозорења у случају претњи.

Заменик шефа руске свемирске агенције "Роскосмос" Виталиј Давидов изјавио је да би стратешка планетарна одбрана требало да буде приритет за Русију и да треба направити посебан федерални програм за неутралисање претњи из свемира.

Руска ракетна и свемирска корпорација "Енергиа" обећала је прошлог октобра да ће направити свемирску ракету која може да уништи астероиде који прете Земљи.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара