Читај ми!

Стаљинград - шест дана годишње

У част херојском отпору, великим жртвама и разарању које је претрпео у Другом светском рату, Волгоград ће шест дана годишње, приликом обележавања историјских годишњица, носити своје старо име - Стаљинград. У суботу, 70 година од завршетка историјске битке, биће одржана војна парада.

Градска управа Волгограда одлучила је да граду врати старо име Стаљинград, али само приликом обележавања важних историјских догаћаја из Другог светског рада везаних за тај град, преноси портал Русија данас (РТ).

Церемонија обележавања годишњице Стаљинградске битке 2. фебруара биће прва прилика да се искористи старо име за тај руски град. У суботу, 70 година од завршетка историјске битке, биће одржана војна парада, а марш 650 особа ће предводити легендарни совјетски тенк Т-34.

Одборници градског парламента саопштили су да је та одлука донета после бројних захтева ветерана из Великог патриотског рата, како они називају Други светски рат.

Они одбацују повезаност своје одлуке са иницијативом Комунистичке партије да се Волгоград преименује и добије старо име.

Поводом јубилеја, бивши Стаљинград, а од 1961. Волгоград, украшен је великим бројем застава и црвено-жутим плакатима у част победника. У плану је и реконструкција чувене битке.

Руски председник Владимир Путин допутоваће у суботу у Волгоград, где ће присуствовати паради у којој ће више од 650 војника продефиловати у униформама Црвене армије. Различите манифестације планирају се и у Москви.

"Битка за Стаљинград најупечатљивији је симбол Великог отаџбинског рата, рат је још жив у сећању људи који су га проживели и у сећању њихових ближњих", каже историчар Виталиј Димарски.

Пред јубилеј, комунисти планирају да Путину уруче петицију коју је потписало 35.000 људи.

Ипак, према истраживању независног института "Левада" из октобра 2012. године, само 18 одсто Руса залаже се за враћање назива Стаљинград, док се томе противи 60 одсто. Кремљ је до сада избегавао да се изјашњава о том питању.

Крвава прекретница рата

Битка код Стаљинграда представља прекретницу у Другом светском рату, после које Немци никада нису успели да се опораве на источном фронту и која је, коначно, довела до слома нацистичке Немаке 1945. године.

Стаљинград је нападнут у оквиру Операције "Плави", која је за циљ имала да немачке трупе освоје кавкаска нафтна поља код Бакуа. Упркос томе што је операција примарно била усмерена на Кавказ, Хитлер је одлучио да подели снаге и да половину трупа пошаље на Стаљинград.

Немци су до града стигли у августу 1942. године и, урпкос томе што су у неким тренуцима држали већи део површине града, Стаљинград није пао. Херојски отпор руских војника, али и становништва, ушао је у историју.

Руски генерал Жуков организовао је крајем 1942. године Операцију "Уран" - офанзиву против немачких трупа и ослобађање града. План руске врховне команде био је да се немачке снаге не нападају директно у граду, већ да се нападну позадинска крила која су чувале румунске, италијанске и мађарске снаге.

Одмах по почетку напада крила су се распала, а великим продором совјетске војске Седма армија немачког генерала Фридриха фон Паулуса остала је заробљена у Стаљинграду.

До фебруара 1943. године, када су се Немци у граду коначно предали, у борбама за град погинуло је око 2 милиона људи. Стаљинград је заједно са Лењиградом, поред осталих, добио статус града хероја.

То је била прва масовна предаја нацистичке војске од почетка рата која је променила ток сукоба како на стратешком, тако и на психолошком плану за Совјете, који су на почетку рата били деморалисани због серије пораза.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара