Читај ми!

Маринац признао понижавање противника

Наредник америчке војске изјаснио се као крив пред војним судом, за скрнављење тела и фотографисање са лешевима. Наредник Едвард Дептола биће кажњен деградирањем у нижи чин, јер је признао кривицу.

Наредник Едвард Дептола који је уринирао по лешу талибанског побуњеника у Авганистану изјаснио се пред војним судом да је крив по више основа.

Признао је, такође, да није пријавио кршења војних правила и наредби, као и да је пропустио да на одговарајући начин надгледа поступања млађих маринаца.

Дептола је са још једним маринцем оптужен прошле године пошто се на интернету појавио снимак четири америчка војника како уринирају по телима тројице Авганистанаца.

На снимку се чују и речи једног од маринаца који окренут телима каже "Пријатан дан, друже". Америчко војно тужилатво одмах је покренуло истрагу.

Дептола је признао да је уринирао на једном од тела и да је позирао на, како је рекао, трофејним фотографијама.

"Не постоји изговор и разлог за тако нешто. То није био коректан начин опхођења према жртвама", навео је пред судом оптужени наредник.

Судија, потпуковник Никол Хадспет, хтела је наредника да казни притвором на шест месеци, казном од 5.000 долара и отпуштањем из службе због лошег понашања, али је он у међувремену склопио са војним тужилаштвом споразум у коме је признао кривицу у замену да буде деградиран за један чин.

Коначну одлуку донеће војни генерал који ће испитати пресуду, подсећа агенција АП.

И други војници са снимка прошли су са блажим казнама, старији водник Џозеф Чемблин изјаснио се да је крив, и на основу споразума са тужилаштвом, деградиран је на мањи чин и смањена му је плата, док су други војници добили само административне казне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара