Читај ми!

Бомбашки напади у Сирији

Најмање 22 људи убијено, а 35 рањено у експлозији у сиријској провинцији Идлиб. Сирији прети хуманитарна катастрофа, опозоравају званичници Европске уније.

У експлозији три аутомобила-бомбе у граду Идлиб убијено најмање 22 људи, а 35 је рањено, саопштио је званичник владе Сирије.

Исти извор је навео да су бомбе експлодирале на главном ауто-путу и обилазници око града Идлиб и није познато ко или шта је била мета напада, пренела је агенција Асошиејтед прес.

Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији саопштила је да су бомбе биле у возилима безбедности која су се налазила у близини локалног војног штаба и контролног пункта.

Како је саопштила та организација, у експлозијама је убијено 24 особе, већином припадника војске сиријског председника Башара ел Асада.

Побуњеници држе велике делове територија око Идлиба али је сам град под управом режима.

Троструки бомбашки напад уследио је после јучерашње двоструке експлозије у кампусу универзитета у Алепу када је убијено најмање 82 људи и рањено више од 160.

У кампусу су, осим студената, смештени и интерно расељени и претпоставља се да их има око 30.000.

Активисти су рекли да је универизтет гађала Асадова ратна авијација, док су државни медији пренели да је "терористичка група" - како иначе називају побуњенике - испалила две ракете на камупус.

Учињена штета не изгледа сразмерна ракетама за које је познато да их поседују побуњеници.

Европска комесарка за хуманитарна питања Кристалина Георгијева је, у међувремену, указала да су услови живота за расељена драматично погоршана, цене су "скочиле до неба", а број жртава расте.

Георгијева је позвала Асадов режим да дозволи пролаз хуманитарне помоћи становништву.

"Убијено је седам добровољаца сиријског Црвеног полумесеца и осам припадника УН, а пуца се на и амбулантна кола и камионе са храном", подсетила је комесарка.

Процењује се да је преко 60.000 људи, махом цивила, досад погинуло у сукобима побуњеника и снага лојалних председнику Башару ел Асаду, а сви досадашњи дипломатски напори су пали у воду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара