Читај ми!

Суноврат Сирије

Асадове снаге не успевају да задрже напредовање побуњеника. Изасланик УН за Сирију и Русија предлажу да се формира прелазна влада до нових избора. Живот Сиријаца се потпуно преселио на црно тржиште на којем устаници имају "посебне повластице". Преживљава се са три долара недељно.

Док Русија, САД и Иран покушавају да пронађу одговор за решење сиријског грађанског рата, црно тржиште на граници са Турском цвета. Цене драматично расту, оружане групе узимају све шта им треба.

Будући да су у последњих шест месеци побуњеници заузели више територија, велики број војних постројења, и проширили контролу у предграђима Дамаска, они највероватније неће прихватити било који план који неће јасно забрањивати већини чланова Асадовог режима да учествују у будућој влади, пише агенција Асошиејтед прес (АП).

"Сиријски народ жели суштинске промене", рекао је изасланик УН за Сирију Ел Ахдар ел Ибрахими новинарима у Дамаску, додавши, међутим да транзиција "не сме довести до колапса државе или државних институција".

Сукоби у којима је око 45.000 људи погинуло и услед којих је стотине хиљада Сиријаца избегло у суседне државе, значајно су утицали на куповну моћ становника у окупираним подручјима.

Подземље 

Погранични град Азаз, који је под окупацијом побуњеника стециште је трговине кријумчареном робом, јавља Дејли стар. Пошиљке ћебади, хране и лекова стижу из Швајцарске.

Док су се пре рата могли купити само аутомобили из Кине, Русије и Кореје по ценама од око 15.000 долара, данас се „бе-ем-ве" и "мерцедес" купују за свега 4.000 долара.

Продавац Абу Ахмад каже да побуњеници имају "посебне повластице".

"Не долази много људи да купује кола. Многи немају ни за храну. Углавном продајемо аутомобиле побуњеницима – и дајемо им посебну цену, јер им, у супротном, морамо поклонити возила".

У овом граду, где су зиме интензивне, грејање има приоритет, а цене дизела и бензина су астрономске. Гориво набављају кријумчари од режима.

Људи се греју на пећи, а када немају новца, пале маслинове гранчице.

"Пре рата литар дизела је коштао 28 центи, а данас се продаје за 2,81 долар. Бензин је онда коштао 63 центи, а данас литар кошта 3,52 долара", каже Абу Исмаил, трговац бензином и дизелом.

Најчешће занимање је продаја цигарета, које се углавном набављају из Сирије и Турске. Услед велике конкуренције, новца ипак нема. Три долара недељно, међутим, нису довољна да би се  породица прехранила.

Питање је да ли би прелазна влада, коју предлажу изасланик УН за Сирију Ел Ибрахими и Русија, помогла Сиријцима да доведу разорене животе у нормалне токове.

Остаје нејасно и да ли Ел Ибрахимијеви предлози подразумевају и забрану највишим припадницима режима председника Башара ел Асада да учествују у прелазној влади.

То није учињено у јунском плану у Женеви, што је допринело његовом неуспеху.

Према речима антивладиних активиста у егзилу, у Сирији је од почетка сукоба, марта 2011, погинуло више од 45.000 људи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво