Јеремић у Кини

Током прве званичне посете НР Кини у својству председника Генералне Скупштине УН, Вук Јеремић се састао са члановима новог кинеског руководства.

Кина ће наставити блиску сарадњу са Уједињеним нацијама, речено је током састанка кинеског лидера Сји Ђинпинга и председавајућег Генералне скупштине Уједињених нација Вука Јеремића у Пекингу.

Јеремић који борави у посети Кини, разговарао је у Пекингу са новоизабраним генералним секретаром Комунистичке партије Кине Сји Ђинпингом и с министром спољних послова Јанг Ђиећијем.

Сји Ђинпинг је рекао да ће Кина наставити да сарађује са Уједињеним нацијама и другим земљама ради остварења глобалног мира и развоја.

Кинески лидер је рекао да при развоју међународних односа, све земље треба да траже резултате који ће бити на добробит свих, да раде на очувању заједничког интереса и стварању услове за веће благостање у оквиру циљева и принципа Повеље Уједињених нација.

Јеремић је претходно разговарао са министром спољних послова Кине Јанг Ђиећием о односима Кине и УН и о другим питањима, наводи агенција Синхуа.

Јеремић је рекао да Кина има конструктивну и кључну улогу у међународним односима и истакао напоре Кине да подржи и очува интересе земаља у развоју.

"Говорили смо о улози Кине у УН, али и о приоритетима Србије током председавања овом организацијом. Имамо висок степен разумевања, добили смо подршку за све наше планове и приоритете, а то је изузетно значајна ствар јер Кина је стална чланица Савета безбедности", потврдио је Јеремић.

Бивши министар спољних послова Србије је саопштио и да је са кинеским званичницима говорио о инвестицијама у Србији.

"Очекујем да ће у наредном периоду у Србију доћи значајне нове кинеске инвестиције", најавио је Јеремић.

Председник Генералне скупштине додао је да је с кинеским лидерима разговарао и о новим кинеским улагањима у Србију, пре свега у области инфраструктуре и енергетике.

Србија у фокусу међународне пажње

Вук Јеремић je оценио да су његов избор на ту функцију и рад последњих месеци, довели Србију у позитиван фокус међународне пажње.

Јеремић је у интервјуу за Кинески међународни радио истакао да се вештина у председавању Генералном скупштином нарочито показала на "историјској седници" на којој је Палестина унапредила статус у УН и постала држава-посматрач.

Председавајући Генералном скупштином је додао да је Србија доспела у позитиван фокус међународне пажње "што није чест случај за једну малу земљу".

Јеремић је уверен да тренд односа Србије и Кине може само да расте, и да ће "тај континуитет у времену пред нама бити у потпуности потврђен".

Јеремић је додао да две земље највише могу да сарађују у области нове технологије, пре свега у енергетици, подсетивши да је сарадња управо отпочела пројектом у термо-електрани "Костолац".

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво