Читај ми!

Бег од Асада

Један од највиших функционера у сиријској војсци, генерал-мајор Абдул Азиз Џесем ел Шалал, пребегао на страну побуњеника. Убијено најмање 20 људи током артиљеријског напада режимских снага на село у провинцији Катанијех.

Командант војне полиције пребегао је на страну побуњеника и придружио се устанку против сиријског председника Башара ел Асада, јавила је телевизија Ал Арабија.

Генерал-мајор Абдул Азиз Џесем ел Шалал изјавио је синоћ за ту панарапску телевизију да се придружио "народној револуцији" у Сирији.

Шалал је рекао да је "сиријска војска одступила од своје мисије заштите народа и постала банда за убијање и деструкцију".

АП подсећа да то није први случај дезетерства из редова регуларне сиријске војске и да је било на десетине случајаве пребега војних генерала од почетка кризе у Сирији у марту 2011, али је Шалал један од најстаријих и имао је један од највиших положаја у војсци.

У међувремену, најмање 20 људи убијено је приликом артиљеријског напада сиријских режимских снага на једно село на северу земље, тврди Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону.

"Најмање 20 људи, укључујући осморо деце и три жене, убијени су у артиљеријском нападу режимских снага на село у провинцији Катанијех, северно од града Раке", саопштила је та организација.

Опсерваторија је поставила снимак активиста који приказује неколико окрвављених тела у једној кући, преноси АФП.

У Раки је последњих месеци насиље у порасту због настојања побуњеника да заузму неколико подручја у провинцији која има стратешки значај због близине турске границе.

У палестинском логору Јармук на југу Дамаска током ноћи су избили нови сукоби између палестинских побуњеника и прорежимских бораца упркос договору да ће се повући из логора у коме се налази 150.000 људи, јавља АФП.

Први сукоби избили су када су режимски авиони извршили ваздушни напад на овај камп 16. децембра усмртивши најмање осам људи.

Шеф Сиријске опсерваторије људских права Рами Абдел Рахман страхује да је то покушај да Јармук остане део сукоба, упркос жељи многих Палестинаца да остану неутрални у сукобима.

Више од 45.000 људи убијено је у Сирији од избијања побуне против режима у марту 2011. године, навела је Сиријска опсерваторија људских права са седиштем у Лондону.

"Документовали смо смрт 45.048 људи", изјавио је Рахман, додајући да је више од 1.000 људи погинуло само у протеклих недељу дана.

Рахман каже да 31.544 погинулих чине цивили, 1.511 дезертери, 11.217 војници и 776 неидентификоване особе, преноси АФП.

Рахман указује да је број људи убијених у Сирији вероватно још већи и да би могао достићи 100.000, јер се страхује да су многи од несталих и ухапшених такође мртви, а и војска и побуњеници крију број жртава.

 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво