Где у Новом Саду млади са аутизмом могу да се запосле

На светски дан аутизма, у Новом Саду отворено је социјално предузеће „Светионик у плавом", са циљем да се, први пут у том граду, младима са аутизмом и из других осетљивих група обезбеди шанса да раде у складу са својим могућностима.

Уз певање, Иван ће се бавити и производњом папира добијеног еколошком рециклажом празних паклица од цигарета по јапанској методи.

„Вежбали смо прављење кутија од цигарета", каже Иван Гајановић.

Пресецањем врпце, Иван је након завршене средње школе добио посао, што је реткост, јер се већина из осетљивих група, после школе врати у породице.

Радојка Гајановић из Удружења „Светионик у плавом" наводи: „Опет су упућени само на родитеље, који старе који губе снагу, а младима се нарушава тим затварањем психо-физичко здравље. И треба их потаћи да раде, пружити им могућност да раде, јер они то заиста могу."

Не постоје тачни подаци колико је особа којима је потребна додатна подршка запослено, првенствено јер је социјалних предузећа код нас мало, у Војводини их има укупно 9.

„Ово смо ми пионири у овоме, ово у Новом Саду не постоји, не постоји чак ни шире. Наравно постоји могућност да буду укључени у радним центрима, али немају могућности. Просто људи не познају довољно шта је то аутизам, како им можемо помоћи, како их можемо подржати", истиче Отилија Велишек Брашко из Удружења „Светионик у плавом".

Иван и његових дест другара први ће радити у новом социјаном предузећу, а пре тога ће на обуку. План је да се прошири број запослених, што зависи и од тога, колико ће свог еколошки рециклираног папира, успети да пласирају на тржиште.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво