Шта можемо да научимо посматрајући птице

Поводом Европског викенда посматрања птица, у претходна два дана, хиљаде људи широм нашег континента указивало је на неопходност њихове заштите и очувања. И на 23 локације у Србији, Друштво за заштиту и проучавање птица организовало је посматрање наших пернатих комшија. Ево како је то изгледало у Пироту.

О птицама су до сада учили само на часовима у школи. Ово је била идеална прилика за основце свих пиротских школа да у природном станишту посматрају птице и да теоријско знање примене у пракси.

„Много више врста можемо видети него у школи. Тамо нам наставница нацрта на табли, а овако можемо двогледом видети како лете”, истиче Петар Манчић, ученик 6. разреда.

„За посматрање птица нам је потребан двоглед и кључ – то је приручник у коме су све врсте птица”, каже Нађа Стојановић, ученица 6. разреда.

„Сада је боље посматрати птице зато што се селе на југ и можемо видети различите врсте. Оне углавном лете у групама и можемо видети више њих”, наглашава Даница Златковић, ученица 6. разреда.

„Деца често немају прилике да се директно, на самом станишту, упознају са живим светом из окружења. Ово значи биолозима и осталим наставницима природних наука, да децу изведу из учионица”, истиче Марија Пауновић, наставница биологије.

Компензационо језеро у Пироту једно је од најбољих места за посматрање птица, јер се на само два километра од центра града, на малом простору, може видети више од 200 врста.

„Да укажемо на проблем уништавања станишта птица и да забележимо неку интересантну врсту на прелету. Сада се птице враћају на југ и можемо да видимо егзотичне врсте на нашем подручју”, каже Данило Пенић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

За три деценије Европског викенда посматрања птица, милиони љиди били су у прилици да укажу на значај птица за екосистем. Порука је да их треба ловити искључиво двогледом.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара