Читај ми!

Дилемe младих на југу Србије: oстати или отићи

Према попису становништва Прешево и Бујановац спадају у млађе општине у Србији, где просечан становник има мање од 40 година, док у Црној Трави, најмањој општини у земљи, живе претежно старији људи изнад седамдесет година. Из ових општина људи одлазе у потрази за бољим животом.

Без обзира на разлике - културу, језик, обичаје, њихови проблеми су исти - незапосленост и недостатак културних садржаја. Слободно време млади проводе у кафићима, студирају на Економском факултету, учествују у пројектима.

"Најживље у Бујановцу је два месеца лети, јула и августа. Тада долазе из иностранства, има журке у центру", објашњава Љумтурије Амети, новинарка из Бујановца.

"Незапосленост је велики проблем младих, тешко је наћи посао у струци. Углавном их финансирају они што су негде у Европи, родбина или родитељи који имају добру пензију или плату" додаје Алтен Борићи, из Прешева.

"Они који завршавају факултет или слично, овде више не могу да нађу себе, немају простор. Сада су већ почели задњих година да иду у иностранство", примећује Сабетин Ебиби, из Бујановца.

Спорт окупља младе. У мешовитим, мултиетничким клубовима у Бујановцу има око 500 деце и младих, тренирају кошарку, рукомет, фудбал.

"Ми као клубови се трудимо да их окупимо и пружимо им квалитетан програм рада и такмичења и свега онога што један клуб може да понуди. Морам да кажем да су и млади некако пасивни у свему томе" примећује Ненад Стајић, тренер у КК “Плаy 017” у Бујановцу.

"Кошарку не можемо да играмо цео живот, али морамо да налазимо и неку другу могућност, јер овде тренутно нема ништа, осим кафићи и остало", истиче Данило Дабетић, кошаркаш из Бујановца.

И из Црне Траве, најмање општине у Србији, се одлази, зато је и остало старачко становништво. Једина шанса за ову општину је долазак младих брачних парова. Зграда за њих се гради.

"Још 30 милиона нам недостаје, тражићемо од Министарства финансија, од државе, јер ово мора да се заврши до краја године. Очекујемо да се врати најмање десет породица у овој години", каже Славољуб Благојевић, председник Општине Црна Трава.

Прошле године у Црну Траву су се вратиле три породице са децом, сада у вртићу и основним школама је близу педесеторо деце.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво