Читај ми!

ОНКО апликација доступна и на сајтовима здравствених установа у Шумадијском округу

Бесплатна мобилна апликација ОНКО, намењена онколошким пацијентима, њиховим породицама, али и едукацији становништва, сада је осим у Београду, доступна грађанима и на сајтовима здравствених установа у Шумадијском округу.

Дијагноза која мења живот - рак дојке, крагујевчанки Сузани Ђорђевић, постављена је пре шест година. После успешног лечења, данас је ту да подржи, охрабри и буде ослонац онколошким пацијенткињама. А оне имају многобројне недоумице.

“Пре 6 година ми нисмо имали много доступних информација. Ја себе сматрам информисаном особом, али када сам се сусрела са болешћу са којом сам се сусрела, ја сам видела да немам довољно информација, да не могу чак ни да дођем до довољно информација путем медија, путем друштвених мрежа”, истиче Сузана Ђорђевић, Удружење за едукацију и подршку женама у борби против рака дојке "Воља".

То је и подстакло стручњаке Института за онкологију и радиологију Србије да медицинска знања из 28 брошура, преточе у мобилну апликацију.

“Како се поставља дијагноза шта значе поједине дијагностичке методе, како се припремити рецимо за хируршко лечење, зрачну терапију, како се понашати током лечења, током хемиотерапије, како сузбити неке нежељене ефекте, како се са психолошке стране значи суочити са таквом једном дијагнозом и са променама у свом животу”, напомиње др Ана Јовићевић, епидемиолог Института за онкологију и радиологију Србије.

Према подацима из 2020. године, у Шумадијском округу било је око 2.000 онколошких болесника. Брже и ефикасније лечење, предуслов је за оздрављење. Сви ти кораци, као и савети за палијативно збрињавање детаљно су представљени у Онко апликацији.

“Где ћемо ми свакако покушати да удружењима која се баве овом тематиком презентујемо ову апликацију, како би и они могли да је користе, а пацијентима и члановима њихових породица покушамо да подигнемо и на овај начин њима и њиховим породицама квалитет живота”, наводи др Небојша Ранковић, директор Института за јавно здравље у Крагујевцу.

“Што се тиче Здравстеног центра Аранђеловац ми имамо опредељене постеље и за палијативно лечење у склопу опште болнице. Исто тако, имамо кућно лечење и негу, која покрива и палијативно збрињавање онколошких пацијената и отприлике око 389 картона тренутно у кућном лечењу”, каже др Гордана Гајевић, директорка Дома здравља Аранђеловац.

У светској популацији, код мушкараца најзаступљенији су канцери плућа и простате, код жена дојке. Од те болести годишње на планети премине око осам милиона људи, у Србији око 20.000. Превентива и знање, кључни су да на том тасу, превагне живот.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво