Читај ми!

Ђачке униформе поново обавезне у Чумићу код Крагујевца

Основна школа “Прота Стеван Поповић“ у Чумићу је мала сеоска школа. Основана је 1792. што је чини и најстаријом школом у Централној Србији. Има 110 ученика који су после више деценија одлучили да се врате у ђачке униформе.

То нису ђачке блузе и кецеље, као некада у питању су дуксеви. Ученици су сами одабрали материјал, као и нијансе боја. За девојчице црвени, за дечаке плави на којима се налази грб њихове школе. Ученички парламент дошао је на идеју да сви буду исто обучени, како би се смањиле социјалне разлике међу њима. У томе су их подржали професори и родитељи.

Ученица Сара Богдановић каже: “Видели смо да се униформе носе широм света. Како код нас постоје ученици са лошијом финансиском ситуацијом схватили смо да је то добра идеја. Сви смо то супер прихватили, а сада када их носимо месец дана атмосфера у школи је одлична и свима је лепше него раније.

“Лепе су, ја понекад комбинујем плаве панталоне уз њих, углавном много ми се свиђају као и мојим вршњацима”, истиче Виктор Павићевић ученик.

Униформа их је решила тинејџерских мука и сада не морају да размишљају шта ће обући у школу.

“Већина ученика је имала проблем шта ће да обуче. Ово је на неки начин решило проблем. Ујутру не морамо да бринемо шта ћемо обући барем што се горњег дела тиче, надамо се ускоро и за доњи део гардеробе”, наводи ученик Марко Николић.

За оне школске другове, који нису били у могућности да плате, ђаци су организовали школски вашар на коме су продајући различите производе обезбедили део новца, а део су добили од два спонзора, како би сви у осам разреда школе били „обучени” у црвено-плаве боје. И, то свако са по два комплета.

Алекса Предојевић објашњава: “Сама поента униформе је била да се изједначе ученици који имају, од оних који немају. И како би се смањило малтлетирање око новчаних прихода родитеља. Ја мислим да смо успели у томе.

У чумићкој школи ученици тренутно раде на осмишљавању модела мајица за летњи период. Планирају и доње делове.

Ученичка иницијатива инспирисала је и наставнике, па се сада разматра идеја да се и они „одену” као и њихови ђаци.

Александар Јовановић, директор ОШ “Прота Стеван Поповић“ у Чумићу говори о плановима: “Ми запослени планирамо од септембра да и ми имамо униформе. Тако да се надамо да ћемо се опет видети тада, а сви запослени имати савремене наставничке униформе и да ће школа другачије да изгледа.

Основна школа „Прота Стеван Поповић“ је прва и за сада једина школа у Шумадији чији ученици носе униформе. А они не стају на овоме, раде на осмишљавању модела мајица за летњи период.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво