Читај ми!

Падавине и температурне промене доприносе развоју биљних болести на пшеници

Захваљујући киши, развој пшенице је бржи од уобичајеног. Међутим, падавине и честе промене температуре допринели су и развоју биљних болести. Због тога агрономи очекују три третмана у заштити усева што је један више него претходних година.

 


Пепелница жита, сива пегавост листа и рђа су најчешће биљне болести са којима се овог пролећа суочавају произвођачи пшенице. Препорука је да се обавезно обаве два третмана заштите. Нестабилно време може допринети ширењу патогена и у наредном месецу, због чега произвођачи треба да буду спремни и за још један трошак.

"Могуће је да се пред цветање, пред класање уради још један додатни третман зависно све од временских услова какви буду. Али, све је поскупело, сви су третмани поскупели, не знам шта ће се произвођачи одлучити. Један третман може да кошта по хектару негде три до четири хиљаде динара", наводи Војин Тркуља, агроном.

Произвођачима се препоручује да редовно обилазе њиве и ако уоче симптоме болести на више од десет одсто биљака предузму мере заштите.

"Тај период од инфекције па све до појаве симптома за различите проузроковаче болести траје и до неколико дана. Тако да пољопривредни произвођачи треба да делују фунгицидима превентивно", истиче Дубравка Брестовац, стручњак за заштиту биља.

Повећање приноса је могуће и уз коришћење биостимулатора, који на крају позитивно утичу на род.

"Повећава принос, даје продужени зелени ефекат, да што дуже клас може да буде зеленији”, каже Милан Шибул, стручњак за заштиту биља. Усваја се више хранљивих материја и то се касније одражава кроз принос."

Пшеница овог пролећа изгледа веома добро, у зависности од рокова сетве налази се у различитим фазама развоја од влатања до фазе другог коленца. Засејана је на око 720 хиљада хектара у Србији што је највише у протеклих две деценије.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се