Читај ми!

У Нишу прва стамбена заједница у Србији која соларним панелима производи струју

У Србији према званичним подацима око 700 грађана производи струју преко соларних панела и фотонапонских електрана. Од недавно им се у томе придружила и прва стамбена заједница, која у Нишу прозводи соларну енергију.

 


Три стамбене зграде у улици Патриса Лумумбе у Нишу су прва стамбена заједница у Србији која преко соларних панела производи струју. Користе је за заједничку потрошњу - светло, лифт, али и хидрофоре за фонтане и парковску расвету. У 134 стана живи 400 станара.

"Нама је у зимском периоду тај рачун за заједничку потрошњу између 160 и 180.000 динара месечно, што заиста није мало на годишњем нивоу", сматра Весна Рајски, станарка.

За производњу зелене енергије и статус купац-произвођач гласало је скоро 3/4 станара.

"Ми ћемо месечно 17 долара више да плаћамо, али након те две године имамо 25 година експлоатацију ових соларних панела", наводи Миланка Васић, станарка.

На згради су инсталирани соларни панели снаге 74,5 киловата и три пуњача за електрична возила.

"Они ће отплатити систем за 4 до 5 година. Век система је 20-25 година, за то произвођачи дају гаранцију, тако да ће они 20 година користити скоро потпуно бесплатну енергију за заједничку потрошњу", каже Бобан Старинац, директор Центра за одрживи развој енергетике.

Ова инвестиција вредна је око 94.000 долара. Због такозване "зелене транзиције и декарбонизације" УНДП је уз помоћ Владе Јапана донирао 40.000 долара.

"На овај начин делујемо позитивно на заштиту животне средине, јер на годишњем нивоу ова соларна електрана ће извршити смањење негативног дејства гасова за 71,4 тоне", истиче Миливоје Јовановић, УНДП ментор.

Како би систем функционисано стабилно, за послове одржавања и праћена рада соларне електране обучена су двојица радника.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се