Читај ми!

У Шапцу нови конкурс за куповину трактора

Град Шабац и ове године помаже пољопривредницима при набавци новог трактора. Интересовање произвођача је велико, а за ту намену опредељено је 35 милиона динара, пет милиона више него лани када су купљена 34 трактора.

Новим тракторoм, Иван Стојићевић из Горње Врањске код Шапца, овог пролећа је припремио земљиште за сетву и заштитио пшеницу. Очекује да ће од града добити део уложених средстава, јер, како каже, испуњава све услове конкурса.

„Стари трактор, добар је био, али време је већ било, имао је 27 година, за замену. Конкурисали смо преко града, да обновимо механизацију. Надамо се да ћемо добити. То би нам значило пуно. Да обновимо механизацију, да село живи. Имам двоје мале деце. Трактор је био петнаест хиљада евра. Колико очекујете од града? 50% без ПДВ-а. То је неких шест хиљада’’, каже Иван Стојићевић из Горње Врањске.

Новац могу добити пољопривредници са територије града који су у овој години купили трактор, снаге до 60 киловата. До сада су се за бесповратна средства пријавила 43 произвођача.

„Новца би требало да буде за све. Ранг листа иде по пријави, да кажем по сатници пријаве. Минутажи. Морам да нагласим да морају да нас конктактирају, јер је велики износ средстава који је већ поднет, да не би неко остао без новца. Значи да не купују тракторе сад у наредном периоду, ко је већ завршио са куповином, тај може да аплицира’’, истиче Милутин Стојиновић, члан Градског већа задужен за пољопривреду.

Максималан износ подстицаја је милион динара. За бесповратна средства углавном се пријављују млади пољопривредници. Конкурс је отворен до 28 априла.

„Основно је да буде регистровано пољопривредно газдинство. Да је активно. Да се пољопривредно земљиште налази на територији града Шапца. У катастарским општинама на територији града Шапца. И да су измирили порез на имовину. Код нас није обавеза да плаћају ПИО“, додаје Стојиновић.

Град Шабац са 130 милиона динара субвенционише пољопривредну производњу. За наредну годину, у плану је да се средстава за куповину трактора додељују на основу бодовне листе.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво