Због повишеног нивоа афлатоксина, „Сомболед” обуставио откуп млека, произвођачи тврде да је у границама дозвољеног

Компанија „Сомболед” обуставила је откуп млека од произвођача из околине Сомбора, због повишеног нивоа афлатоксина, што је протврдила њихова лабораторија. Произвођачи се, међутим, позивају на резултате испитивања Ветеринарског института у том граду који је, кажу, утврдио да је афлатоксин у сточној храни у дозвољеним вредностима. Због чега се резултати тих анализа разликују?

Недо Тривуновић, произвођач из околине Сомбора, дневно „Сомболеду” предаје око 360 литара млека. Пре месец дана је обавештен о повишеном нивоу афлатоксина, па је према препоруци надлежних из те компаније кориговао количину кукуруза у исхрани крава и увео препарат за смањење нивоа афлатоксина. Ипак, како каже, наредна анализа је показала да је ниво афлатоксина још виши.

„Ми смо сад доведени у неки ћорсокак. Немамо алтернативу. Ми можемо само да једноставно краве продамо на кланицу, ако не буду носили млеко. Ја не могу да храним краве и да просипам млеко”, каже Тривуновић.

Пошто се ниво афлатоксина није мењао, Тривуновић каже да је Ветеринарском институту у Сомбору предао и узорке сточне хране. Како наводи, резултати тих анализа показали су да је ниво афлатоксина у силажи нула, а у кукурузу испод граничне вредности.

„Ја имам црно на бело да је моја храна исправна. Ја нисам носио млеко, урадићу и то, да преконтролишем колики је стварни ниво афлатоксина”, наводи Тривуновића.

Резултати анализа из лабораторије Сомболеда и Ветеринарксог иститута Сомбор показују различите вредности.

На питања да ли су различити резултати последица квалитета лабораторија и да ли је стварно повишен ниво афлатоксина, из „Сомболеда” нам је одговорено да није било никакве обуставе откупа, те да су у обавези да предузимају мере ради отклањања неусаглашености квалитета.

Уколико не буде настављен откуп ни након следећег узорковања, произвођачи кажу да ће бити у финансијским проблемима и да ће они који немају базене за складиштење бити приморани да просипају млеко и зауставе производњу.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се