Еколошки активисти чисте обале Ибра подно средњовековног града Маглича

Прошле недеље, колеге из Новог Пазара известилe су о дивљим депонијама на обалама Ибра и његових притока. И док се чека да надлежни почну кажњавање несавесних грађана, волонтери које су окупила три краљевачка удружења, очистили су део обале Ибра подно средњовековног града Маглича.

Слика подно једног од најлепших и најочуванијих средњовековних утвђења. За само двадесетак минута волонтери су скупили оволику количину смећа.

“Стаклене флаше, кости од животиња, делови аутомобила. Као што је један колега малопре рекао, можемо да саставимо цео аутомобил од делова које смо нашли”, каже Марија Богавац из Планинарског еколошког удружења “Маглич".

“Некако смо се и навикли ово све да видимо и ово можда јесте визуелно лоше, али није најгоре. Најгоре је шта ће се десити када се ово разгради, кад уђе у воде, кад уђе у храну”, сматра Златан Грачанац из Удружења визуелних уметника Краљева.

Можда нису сакупили смећа колико и одрасли, али то што су се најмлађи одлучили на акцију, за организаторе је један од навећих успеха.

“Мени је то прелепо, природа и све то, град стари. - Квари ово смеће? - Да, то да, али ту су ови добри људи да почисте”, каже Димитрије Токалић, из Конарева.

“Где ћемо без природе, природа је наш живот. Они треба да виде како треба да не треба да бацају смеће поред пута”, наводи Александар Костић, из Конарева.

Најизазовније је било пренети смеће са друге обале Ибра. На изненађење свих, стигло је појачање из Турске. У паузи изградње аутопута засукали су рукаве поред Ибарске магистрале.

“Ово је наш свет, живимо на истој планети. У Краљеву смо већ осам месеци и заволели смо ову државу и град. Морамо да га учинимо бољим”, каже Џем Остурк, из Турске, на привременом раду у Србији.

Крајњи резултат - више од сто џакова пуних отпада, чисте обале Ибра подно Маглича. Али до када ће и остати такве?

На питање колико је прекршајних пријава написала у 2022, а колико у последњих пет година Бојана Максимовић, начелница Одељења комуналне милиције у Краљеву одговара: „Па то је неких петнаестак, право да вам кажем. -Чини се недовољно- едовољно. Веома често кажњавање изостане због недостатка доказа или незатицања прекршиоца на месту депоновања отпада.”

Зато ће, каже начелница краљевачке комуналне милиције, ускро поставити табле са упозорењима и такозване фотоклопке које ће фотографисати места где се највише баца отпад. То што је несавесних грађана има много више него њих, волонтере не обесхрабрује.

“Свако уместо да критикује реба да покупи прву флашу коју види поред пута. Ја верујем да можемо да очистимо целу Србију на овај начин. А било би лакше да се не баци? Па џабе упиремо прстом, то ће се бацити, ’ајде да очистимо па кад нон стоп буде чисто, да неко други каже „ју, па много је чисто, нећу да бацим". Има и та логика, знате”, наводи Милош Сретеновић из Удружења „Магличград".

Добра атмосфера међу волонтерима потрајала до краја акције. А на крају, симболична награда. Пасуљ са вргањима и осмех Мануела, шефа кухиње из Аргентине.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се