Нови Сад: Зашто нема споменика знаменитим женама у српском друштву

Војвођанке су међу првим Европљанкама које су, пре више од века, оствариле право гласа и учешћа у политичком животу на Великој народној скупштини у Новом Саду, када је донета одлука да се Војводина присаједини Краљевини Србији. О важности овог тренутка говоре музеј и споменици знаменитим посланицима, али нажалост ниједан још није подигнут у част овим знаменитим женама.

Милица Томић, Мара Малагурски, Анастасија Манојловић, Марија Јовановић, Олга Станковић, Катица Рајчић и Манда Сударевић, имена су хероина, због којих 25. новембар 1918. године, можемо посматрати и као национални празник жена, који је, бар у том тренутку, био инцидентан по Европу.

"Инцидентан зато што су на југоистоку балканског полуоствра, жене на Великој народној скупштини у Новом Саду, које су политички деловале и равноправно са мушкарцима учестовале у политчким одлукама. То право, већини жена, у већини држава у Европи, било је ускраћено", објашњава Зоран Вељановић, историчар, кустос Музеја присаједињења 1918 који на питање имамо ли данас споменике који говоре заправо о значају тих жена одговара: "Нажалост, спомен обележја овим храбрим, надасве храбрим женама немамо још увек, што не значи да неће бити."

Једина посланица из Новог Сада, била је Милица Томић, која је политичким, новинарским радом, оснивањем и организацијом различитих женских удружења, живот посветила женској еманципацији, па је можда данас и најбоље огледало знамените жене у српском друштву.

Милица Томић живела је у кући у Дунавској улици. Осим ње, на адреси Дунавска 14, становала су још два великана- отац Светозар Милетић и супруг Јаша Томић. Спомен плоча у њену част, постављена је последња, тек стотину година након одржавања велике скупштине.

Између споменика оца на централном тргу и споменика мужу на почетку Дунаске улице, није било простора или воље за Миличин белег. Њену судбину деле и многе друге знамените Новосађанке, а на проблем неједнаког третмана, последњих година указују и млади из организације Ирида.

"Иза нас се налази зграда градске библиотеке која је иначе била родна кућа Савке Суботић, И на пример ту, такође немамо обележије, које говори у прилог томе да је она ту уопште живела", каже Славица Трифуновић из организације "Ирида".

Тако смо направили апликацију путевима жена која је бесплатна за преузимање на андроид и иос уређајима и преко којих корисници могу да истраже двадесет жена , не само у Новом Саду , не само у Војводини, већ и широм Европе", наводи Велимир Милошев из Организације "Ирида".

Како би остале инспирација, њихово удружење покренуло је иницијативу да се обележе и други објекти који говоре о животу знаменитих жена, а организавали су и више туристичких тура, како би младе упознали са својим славним суграђанкама.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво