Читај ми!

Коцка за супу чува животну средину

Kоцка за супу од природних састојака, коју су направили ученици Угоститељско-туристичке школе у Нишу, обезбедила је ученичкој компанији те школе пласман на републичко такмичење које се у мају одржава у Београду.

Пред собом су имали изазов да осмисле производ који је на тржишту недовољно заступљен, а при томе доприноси очувању здравља и животне средине.

 Одговор ових младих људи – коцка за супу без вештачких додатака – привукао је пажњу.

„Приметили смо да се 770.000 тона хране у Србији баца и када смо поразмислили да добијемо нешто здраво, брзо и ефикасно, пала нам је идеја, та коцка”, каже Вук Јованчић из ученичке компаније „Нифуд”.

„Наш циљ је био решавање глобалног проблема. То су велике количине остатака од воћа и поврћа које остају приликом производње сокова. Ми те производе користимо у сврху производње коцке за супу. У њима постоји доста велики проценат здравих минерала, протеина и витамина”, објашњава Момчило Митровић из „Нифуда”.

Иако без много предзнања из предузетништва најпре су, као свака компанија, истражили тржиште, обезбедили сировине, побринули се за изглед амбалаже.

„Поред тога што је наш производ здрав, без хемикалија, без додатих вештачких боја и без глутемата, стварно смо обратили пажњу и на само паковање. Паковање је дизајнирано од стране Технолошког факултета у Лескову”, каже Милица Тодоровић из ученичке компаније.

Са тог факултета и помоћ око нутритивних вредности производа, што је штампано на полеђини кутије, а Машински факултет помогао је око циркуларне економије. У предузетничким вештинама охрабрују их и њихови професори.

„Да они виде могућност да поред тога што се школују за куваре, посластичаре, угоститељске техничаре и туристичке техничаре, да могу да наставе школовање, да отворе своје компаније и да ово искуство из овог тима и ове компаније искористе у даљем раду и животу”, истиче ментор Анчица Димитријевић.

За републичко такмичење већ унапређују производ додавањем нових укуса, а планирају и сарадњу са другим ученичким компанијама. 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво