Читај ми!

Књига о женама које су освајале небо

У години јубилеја, када Библиотека шабачка прославља 175 постојања, ова установа била је домаћин промоције књиге једне од најобразованијих Српкиња, чланице САНУ, проф. др Радмиле Тонковић под називом "Небеске хероине света". Јединствена енциклопедија проглашена је за најбоље дело у прошлој години у фонду Конгресне бибибилоте у Женеви и уџбеник је на пилотским академијама у Русији.

Прича о Жаклин Кокран, Aмериканки која је пробила звучни зид, Францускињи Рејмон де ла Рош, првој жени са званичном пилотском дозволом у свету, нашој пилоткињи борбеног авиона у Другом светском рату Марији Драженовић Ђорђевић и Немици која је полетела 1913. године и имала своју фабрику авиона, само су неке од укупно 2000 биографија жена у књизи "Небеске хероине света".

"Хана ди Хинди која једна једина у Саудијској Арабији вози авион, нико више, али она је пронашла рупу у закону, ви знате да је тамо шеријатски закон, није значи, секуларна држава сада је и женама забрањено да возе аутомобил, она је пронашла начин да изнајми аутомобил и мушког возача, он је довезе до авиона, она направи лет и опет је он врати кући. Кад су хтели да је казне она је рекла да она ништа није прекршила", наводи академкиња проф. др Радмила Тонковић, ауторка књиге.

Да напише капитално дело, ауторка каже да јој је било потребно десет година, али да јој истраживање није много помогло док није почела да путује по свету и у директним разговорима запише истините приче и то јој је, како наводи, била најлепша екскурзија.

"Ја хоћу да покажем овом књигом колико су жене паметне, колико су хиљаду корака испред неких табуа и забрана, неких спаваћих соба и кухиња и тако даље и те јако способне и значајне жене су у мојој књизи", каже академкиња проф. др Радмила Тонковић.

Књига о женама које су освајале небо са 1700 фотографија, проглашена је уникатном светском енциклопедијом у Међународној ваздухопловној федерацији у Женеви. Промовисана је у тринаест земаља, а Шапцу је доживела 75. представљање, баш у години јубилеја библиотеке.

"Ненамерно, сасвим случајно смо се поклопили и уклопили и заиста је велика част да је ова књига у Библиотеци шабачкој", каже Јелена Подгорец Јовановић, директорка Библиотеке шабачке.

Ауторка овог вредног дела и сама је из редова хероина које су освајале небо радећи 23 године у ратном ваздухопловству наше земље. Зато су њене приче аутентичне, историјске и са посебном емоцијом.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво